Adrović: Socijalna politika visoko na listi prioriteta vlade

"Drago mi je zbog činjenice da UNDP želi da nastavi saradnju na svim važnim projektima i očekujem da je dodatno unaprijedimo na dobrobit korisnika usluga socijalne i dječje zaštite"

3459 pregleda 2 komentar(a)
Gašparikova i Adrović, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja
Gašparikova i Adrović, Foto: Ministarstvo rada i socijalnog staranja

Namjera 43. vlade Crne Gore je da posebnu pažnju posveti socijalnoj politici, koja se nalazi visoko na listi prioriteta, rekao je ministar rada i socijalnog staranja Admir Adrović tokom sastanka sa stalnom predstavnicom UNDP-a u Crnoj Gori Danijelom Gašparikovom.

U saopštenju Ministarstva rada iz socijalnog staranja su dodali da su Adrović i Gašparikova razgovarali o važnim temama iz nedležnosti ovog resora, a to su - socijalna zaštita, Informacioni sistem socijalnog staranja – ISSS (tzv. e-Socijalni karton), zaštita osoba sa invaliditetom i rodno zasnovano nasilje.

Kako se navodi zajednički je ocijenjeno da je djelokrug rada ovog resora od izuzetnog značaja za građane imajući u vidu činjenicu da obuhvata brigu o najranjivijim kategorijama stanovništva, kao i potrebu pravednije raspodjele materijalnih davanja i socijalnih usluga ugroženim kategorijama. U tom pravcu neophodno je jačati kadrovske i tehničke kapacitete, unaprijediti zakonodavni okvir za ovu oblast i kreirati nove servise u skladu sa potrebama građana.

"Drago mi je zbog činjenice da UNDP želi da nastavi saradnju na svim važnim projektima i očekujem da je dodatno unaprijedimo na dobrobit korisnika usluga socijalne i dječje zaštite", kazao je Adrović.

Gašparikova je, dodaje se u saopštenju, istakla spremnost UNDP-a da nastavi sa podrškom Ministarstvu u sprovođenju politika socijalne zaštite.

"U skladu sa našim uvjerenjem da suštinski napredak nije moguć ukoliko u tom procesu nekog zapostavimo, i dalje ćemo biti posvećeni ranjivim kategorijama stanovništva, među kojima su osobe sa invaliditetom, mladi, starije osobe i žrtve rodno zasnovanog nasilja. UNDP će i dalje biti spreman da podrži narednu fazu reforme socijalne zaštite. To uključuje i podršku Vladi kako bi obezbijedili dugoročnu održivost Socijalnog kartona i kapacitete institucija nadležnih za sprovođenje reformi, koristeći u tu svrhu i digitalizaciju", rekla je Gašparikova.

Ona je, navodi se na kraju, zahvalila Adroviću na iskazanoj spremnosti za podršku nastavku započetih reformi, posebno kad je u pitanju reforma sistema procjene invaliditeta, uspostavljanje neophodnog zakonskog okvira i unapređenje zaštite i koordinisanih, lako dostupnih, finansijski održivih servisa za žrtve rodno zasnovanog nasilja.

Bonus video: