Postanite roštilj majstor

Sa pojavom prvih sunčanih i toplih dana vrijeme je da promijenimo i neke od navika u pripremanju hrane.

18076 pregleda 0 komentar(a)
Foto: IDEA
Foto: IDEA

Kako dan traje duže, tako imamo i više vremena za druženje sa prijateljima u prirodi. Kod nas se dobro druženje ne može zamisliti bez dobre hrane, pa tu na scenu stupa dežurni roštilj majstor koji će svima obezbijediti ukusan obrok pod vedrim nebom. Sve neophodne namirnice za najsočniji roštilj potražite u vašoj najbližoj IDEA prodavnici.

IDEA
foto: IDEA

Prije svega bitno je na koji način pripremamo roštilj, da li na električnom roštilju, ćumuru, drvetu ili kombinaciji ćumura i drveta. Iako električni roštilj ne preporučuje nijedan iskusan roštiljdžija, on može biti sjajna alternativa ukoliko nas je iznenadilo loše vrijeme, pa druženje možemo da pomjerimo ispod nastrješnice.

Ako želimo ukusno meso i povrće koje će oduševiti sve naše prijatelje, najbolje je da koristimo marinadu. Pravilo je da što duže meso odstoji u marinadi - to bolje, pogotovo ako se radi o velikim komadima. Najkraći vremenski period kojeg bi trebalo da se pridržavamo je između tri i četiri sata. Povrću je potrebno manje vremena u marinadi, nego što je to slučaj sa mesom.

IDEA
foto: IDEA

Postoji veliki broj recepata za marinadu, koja se može prilagoditi svačijem ukusu. Osnovu svake marinade čini ulje, suncokretovo ili maslinovo, i neki od izvora kiselosti poput limuna, vina, sirćeta ili piva. U marinadu ne bi trebalo da dodajemo so jer ćemo tako “izvući” svu vodu iz mesa, a rezultat će biti suvo meso. Pored ulja, možemo se koristiti još i biberom, sitno sječenim bijelim i crnim lukom, kao i bilo kojim začinom u količini koja najviše odgovara našem ukusu.

IDEA
foto: IDEA

Na roštilju možemo pripremati sve vrste mesa, od velikih parčadi govedine do finih fileta ribe i kolutova tikvica. Za koju god marinadu ili vrstu roštilja da se odlučimo, bitno je da ne zaboravimo najvažniji začin koji svako jelo čini neodoljivim a to je – dobro raspoloženje.