ministar zdravlja sa rezidentnim koordinatorom UN u Crnoj Gori

Šćekić: Naš imperativ su kvalitetna zdravstvena zaštita i razvoj zdravstvenih servisa u korist građana

Lundberg je upoznao je Šćekića sa važnim projektima koje ovaj sistem sa svojim agencijama sprovodi u Crnoj Gori i najavio planove za osnivanje mehanizma za finansiranje kojim će UN dodatno podržati razvoj i ostvarivanje Agende 2030

3710 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Ministarstvo zdravlja
Foto: Ministarstvo zdravlja

Crna Gora u potpunosti je posvećena ciljevima održivog razvoja sa posebnim fokusom brige o zdravlju građana, a pomoć međunarodnih organizacija na tom putu od neprocjenjivog je značaja, zaključeno je na sastanku ministra zdravlja Dragoslava Šćekića i rezidentnog koordinatora Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Pitera Lundberga sa predstavnicima SZO i UNICEF-a u našoj zemlji.

Kako se dalje navodi u saopštenju Ministarstva zdravlja Šćekić je zahvalio Lundbergu na podršci koju sistem UN pruža Crnoj Gori kroz niz aktivnosti definisanih strateškim dokumentima orjentisanim na razvoj i unapređenje Crne Gore.

"Meni, kao ministru u Vladi Crne Gore koja je nedvosmisleno opredijeljena na putu ka EU, cilj je suštinsko ispunjavanje obaveza od kojih će dugoročno imati korist građani Crne Gore. U tom smislu iskazujem svoju namjeru da najtješnje sarađujem sa svim međunarodnim institucijama koje imaju namjeru da pomognu našoj zemlji da se razvija kao savremeno i demokratsko društvo. Kvalitetna zdravstvena zaštita i razvoj zdravstvenih servisa u korist građana naš su imperativ. Svi koji su partneri na tom putu naši su najbliži prijatelji" poručio je Šćekić.

Dodaje se da je tokom susreta posebno naglašena potreba zajedničkog djelovanja na putu Crne Gore ka EU i ostvarivanju Agende održivog razvoja, a Lundberg, uz čestitke za imenovanje, upoznao je Šćekića sa važnim projektima koje ovaj sistem sa svojim agencijama sprovodi u Crnoj Gori i najavio planove za osnivanje mehanizma za finansiranje kojim će UN dodatno podržati razvoj i ostvarivanje Agende 2030.

U saopštenju se navodi da je šefica Svjetske zdravstvene organizacije u Crnoj Gori Mina Brajović izrazila zadovoljstvo zbog značaja i važnosti intervencija koje je Šćekić prepoznao, a koje su u središtu ostvarivanja agende održivog razvoja sa ciljem unapređenja kvaliteta zdravstvene zaštite.

Predstavnik Unicefa u Crnoj Gori Stefan Stanišić, dodaju, pohvalio je saradnju sa Ministarstvom zdravlja i iskazao spremnost za nastavak programa povećanja stope imunizacije kod djece naročito kada je u pitanju MMR vakcina te pomoć oko podrške dojenju novorođenčadi na porodiljskim odjeljenjima, ali i razvoja Strategije ranog dječjeg razvoja kako s aspekta zdravlja tako i obrazovanja i roditeljstva.

Tokom susreta, dodaju, posebno je naglašen značaj zdravstva kao pokretača ekonomskog rasta svake države.

Iz Ministarstva zdravlja zaključuju da su se sagovornici saglasili da Crna Gora može privući dosta direktnih stranih investicija, ali i da zdravstveni sistem mora biti značajno ojačan u svakom smislu, kako kadrovskom tako i u tehničko-tehnološkom, jer savremeni trendovi zahtijevaju napredne servise u zdravstvu, a zajedničkom, partnerskom snagom domaćih i međunarodnih institucija moguće je postići sinergiju, koja će za rezultat imati kvalitetnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu na svim nivoima.