"sa indignacijom odbacujemo optužbe"

MCP: Niko nije saslušan kao osumnjičeni, svako može da podnese prijavu

"Dakle, nažalost imamo na djelu “samoispunjavajuće proročanstvo“ i promociju “knjige”, gdje izdavač podnosi krivičnu prijavu povodom okolnosti “iz knjige”, koju je on izdao, a oko kojih tužilaštvo, po službenoj dužnosti saslušava, kao svjedoka, autora te knjige, kao što to uvijek obično i biva", navodi se u reagovanju Mitropolije

12602 pregleda 41 komentar(a)
Cetinjski manastir, Foto: Jelena Jovanović
Cetinjski manastir, Foto: Jelena Jovanović

Mitropolija crnogorsko-primorska odbacila je optužbe povodom pokretanja izviđaja od strane Višeg državnog tužilaštva u Podgorici protiv te vjerske ustanove i mitropolita Joanikija zbog navodnog prikrivanja pedofilije, a po prijavi nevladine organizacije Montenegro international.

Iz MCP-a su to ocijenili kao "i formalno i suštinski, i pravno i moralno, neuko zakulisne “vijesti senzacije”, jer su to isključivo plodovi davno ogoljenih i ostarjelih – zlih namjera".

U svom reagovanju navode da "danas svjedoče opet novim pokušajima da se beznačajna činjenica što je Bojanu Jovanoviću, autoru knjige „Kako smo ubili Boga“ (u izdanju NVO “Montenegro International”) – najzad stigao poziv Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da svjedoči o onom što je napisao".

"Ne treba da čudi okolnost što je podnosilac te krivične prijave upravo NVO “Montenegro International” izdavač knjige “svjedoka” (koji će da svjedoči) – Bojana Jovanovića. Ovo lice je u tom svom “autorskom djelu” iznijelo niz kleveta na račun SPC i Mitropolije crnogorsko-primorske. Ova slabašna i krhka pravna mašta ovih “protagonista” – obiluje deficitom – zdravog razuma", navodi se u saopštenju.

Dodaju i da Jovanović "kome je napokon stigao poziv da svjedoči u Beogradu" treba da se sasluša kao svjedok u postupku koji je zapodenuo izdavač njegove knjige (autorskog nedjela) po zamolnici Višeg državnog tužilaštva u Podgorici.

"Dakle, očekuje se da autor ne/djela svjedoči po krivičnoj prijavi izdavača “njegove knjige”. To jeste apsolutni nonsens. Ali, ne može elementarno biti nikakva “vijest”, niti novost, pošto su u pitanju stara i znana zloćudna nastojanja jasno uperena protiv Mitropolije crnogorsko-primorske, njenog Mitropolita Joanikija i cijele Srpske Pravoslavne Crkve", saopštili su oni.

Na djelu je, smatraju iz Mitropolije, još jedan pokušaj da se u duhu "bogoboračkog progona SPC u Crnoj Gori izazove stara atmosfera i demonizacije i diskriminacije SPC u Crnoj Gori i njenih vjernika koja traje i još uvijek ne prestaje. I ništa više ni dalje od toga ovdje nema".

"Ovaj “kreativni” naum se lako da razobličiti uz najosnovnije poznavanje pravnih zakonitosti da: svako fizičko i pravno lice u Crnoj Gori i bilo gdje u prosvjećenom svijetu može da podnese krivičnu prijavu protiv bilo kojeg drugog lica, a nadležno tužilaštvo je dužno da po svakoj krivičnoj prijavi postupi. To čini tako što otvora tzv. “izviđaj“ u okviru kojeg preduzima radnje koje smatra nužnim u vezi tvrdnji iz bilo koje i kakve, pa i ove – “nikakve” krivične prijave. Prije negoli je kao takvu odbaci, jer je ovdje riječ o krupnoj besprizornosti “kompletnog nauma i poduhvata”", piše u saopštenju.

U ovom slučaju nije ni započeto krivično gonjenje bilo koje osobe, dodaju oni, te da "nijedno lice ovdje nije ni saslušano kao osumnjičeni".

"Dakle, nažalost imamo na djelu “samoispunjavajuće proročanstvo“ i promociju “knjige”, gdje izdavač podnosi krivičnu prijavu povodom okolnosti “iz knjige”, koju je on izdao, a oko kojih tužilaštvo, po službenoj dužnosti saslušava, kao svjedoka, autora te knjige, kao što to uvijek obično i biva"

Oni su istakli da je Više državno tužilaštvo u Podgorici autora knjige "moralo potraživati i preko tužilaštva u Beogradu zato što on “samog sebe” nije učinio dostupnim nadležnim organima države Crne Gore. Za nevjericu".

"Uz punu vjeru u pobjedu Božje istine, da će se i ova prljava, tek nalik pravna “predstava” okončati brzo i na zakonit način", zaključuje se u njihovom saopštenju.