Počinje izgradnja fontane na trgu u Bijelom Polju

Riječ je o dinamičkoj podnoj fontani, koju će činiti dvije jednake fontane sa lijeve i desne strane Spomenika palim borcima u centru grada

3449 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Jadranka Ćetković
Foto: Jadranka Ćetković

Na bjelopoljskom gradskom trgu uskoro počinje izgradnja dinamičke fontane, vrijedne 90 hiljada eura, kazao je sekretar Sekretarijata za investicije Opštine Bijelo Polje Fahrudin Begović.

“Fontana će se sastojati iz dva dijela sa lijeve i desne strane Spomenika palim borcima”, kazao je Begović.

Kako je navedeno u projektu, postavljanje fontane planirano je u okviru projekta rekonstrukcije glavnog gradskog trga. Riječ je o dinamičkoj podnoj fontani koju će činiti dvije jednake fontane sa lijeve i desne strane Spomenika palim borcima u centru grada, dimenzija po 8,6 x 5 metara. Predviđeno je da svaka fontana ima po 15 mlaznica, odnosno ukupno 30 mlaznica poređanih u tri reda sa po pet mlaznica.

Ispod svakog reda mlaznica nalaziće se kanali ispunjeni vodom u kojima se nalaze potopne pumpe koje podižu pritisak u sistemu. Oko same fontane predviđene su slivničke rešetke koje prikupljaju vodu sa površine i vraćaju je nazad u kanale. U zelenoj površini iza desne fontane se nalazi šahta sa opremom dimenzija 3 x 3 metra, u kojoj će biti smješteni filter pumpa, filter pijeska i dozator za hlor.

U ovu šahtu se uvodi voda iz obje fontane i vraća se novim vodom nazad do svakog kanala, odnosno do svake pumpe. Kada je fontana isključena, moći će da se koristiti kao i ostatak trga jer mlaznice ne izlaze iz površine trga. Obje fontane i njihov rad kontrolisaće uređaj koji se nalazi u elektro-ormaru. Ovim uređajem se podešavaju i svjetlosni efekti i dinamički rad mlaznica. Fontana je prikljucena na gradski vodovodni sistem kako bi dopunjavala rezerve vode koje su neophodne za rad fontane.

Radove će izvoditi podgorička firma "Indel Inženjering", a rok za završetak radova je 5.jul.

Bonus video: