Elon Musk (ne) kupuje twitter?

Elon Musk je iskusni biznismen sa velikom sposobnošću da razmišlja van ustaljenih okvira i sa uticajem na investitore i kapitalna tržišta u cjelosti. Jedan njegov tweet može napraviti buru na tržištu i poslati cijene u nebo. Nedavno je ovaj ekscentrični biznismen objavio vijest da želi kupiti akcije Twittera i napravio pravu pometnju na tržištu.

18083 pregleda 0 komentar(a)
Limit Prime, Foto: Limit prime
Limit Prime, Foto: Limit prime

Hronologija nedavnih događaja

Teslin izvršni direktor Elon Musk je 4. aprila 2022. godine obavijestio svijet o kupovini Twitter-ovih akcija koja iznosi 9.1%, što je dovelo do toga da postane najnoviji član odbora i največi akcionar ove društvene mreže. Ovaj događaj je napravio brze promjene na berzi, i učinio da Twitter-ove akcije porastu za 27%.

Elon Musk, kao predvodnik promjena i nove tehnologije, je sa kupovinom Twitter-a navodno krenuo u ostvarivanje sledećih ciljeva: unaprijeđenje platforme i njene bezbjednosti za korisnike, kako i zaštita demokratije i podrška slobodi govora.

Vlasnik 9.1% Twitter-ovih akcija je nastavio svoju misiju potpunog preuzimanja Twittera i ponudio je otkup svih preostalih akcija.

Uskoro, 25. aprila 2022. godine, Elonova želja da preuzme Twitter je postala realnost, on je pospisao ugovor o kupovini ove društvene mreže u iznosu od 44 milijarde dolara, i tom prilikom izjavio: “Twitter se mora transformirati u privatnu kompaniju.”

Ali postojala je jedna prepreka: Finansije!

Da bi se kupovina od 44 milijarde dolara mogla ostvariti, Elon Musk je morao da proda 4.4 miliona Teslinih akcija u vrijednosti od 4 milijarde dolara. Nakon toga, Tesline akcije su pale za 12% na dana prodaje. A kad je Twitter prihvatio Elonovu ponudu za otkup, njegove akcije su pale za 16%.

To nije sve! Elonova prošlost nam govori da se on može predomisliti u svakom terenutku.

13. maja 2022 Teslin direktor je donio odluku da stavi ugovor o otkupu Twitter-a “privremeno na čekanje”, nakon toga akcije su pale za 10.5%.

Musk je objavio da se sve ovo desilo zbog lažnih naloga Twitterovih korisnika. On je par dana kasnije tvrdio da lažni nalozi predstavljaju 25% od cjelokupnog broja korisnika ove ogromne platforme i zbog toga je tražio 25% popusta za kupovinu akcija.

Ilon Mask
foto: Limit prime

Još jedan veliki događaj se desio 18. maja 2022. godine.

Cjene teslinih akcija su pale za više od 6%, na otprilike 715 dolara, nakon šta je objavljeno da je proizvođać električnih vozila izgubio svoje mjesto u S&P 500 ESG index-u.

S&P 500 ESG index je skraćenica za indeks koji na svojoj listi ima 500 Americkih Kompanija - što mnogi investitori smatraju za najbolje mjerilo uspjeha na tržištu akcija u SAD-u. Tesla je postala dio ovog indeksa u Decembar 2020 godine, i bila najveća akcija koja se pridružila ovoj grupi. U tom periodu, kompanija je dostigla izuzetan rast akcije od 400%.

Ali, Indeks S&P 500 ESG je uklonio Teslu sa svoje liste zbog tvrdnji o rasnoj diskriminaciji i saobraćajnim nezgodama.

Kakvo je mišlenje investitora?

Investitori ukazuju na još jedan potencijalni pad Teslinih akcija i vjerojatnću da će pasti na nivo ispod 620 dolara.

Eksperti na tržištu kapitala smatraju da bi, uprkos trenutnim problemima i padu akcija kompanije, ovo potencijalno mogla biti dobra prilika za investiranje.

Vrijeme je da razmislite o CFD trgovanju

Prednost CFD trgovanja je ta što omogućava trgovcima da potencijalno zarade novac pravilnim predviđanjem da li će cijena finansijskog instrumenta (kriptovaluta, zlata, akcija…) rasti ili padati.

Specifičnost ovog načina investiranja je mogućnost da zaradite i na padu i na rastu cijena instrumenata. Sem toga, na ovaj način trejderi mogu koristiti leveridž kako bi znatno povećali svoj potencijalni dobitak.

Sada investirati možete na vrlo jednostavan i efikasan način - otvaranjem računa za trgovanje kod licenciranog investicionog društva Limit Prime Securities.

Ova renomirana kompanija je regulisana od strane Komisije za tržište kapitala Crne Gore i kroz svoju platformu vam nudi direktan pristup svjetskim berzama i trgovanje poznatim finansijskim instrumentima.

Ako želite da započnete trgovinu, možete da se registrujete OVDJE, a za više informacija možete pozvati na broj +382 67 242 242.

E-adresa: info@limitprime.com

Veb sajt: http://www.limitprime.com/me

Broj telefona: +382 67 242 242

Zapratite Limit Prime na društvenim mrežama: Facebook, Instagram, Linkedin, YouTube