Protest zbog nemogućnosti pristupa auto-putu

Mještani Veruše, Lijeve Rijeke i drugih sela do brze ceste treba da kruže 15 kilometara

6133 pregleda 3 komentar(a)
Putevi u katastrofalnom stanju, Foto: Privatna arhiva
Putevi u katastrofalnom stanju, Foto: Privatna arhiva

Mještani Veruše, Lijeve Rijeke, Opasanice, Bukumirskog jezera, Hana Garančića, Tuzi Ljevorečkih i Uvača najavili su za nedjelju u deset časova protest, jer se ne zna kada će biti izrađena saobraćajnica, koja bi ta naselja povezala sa petljom za pristup auto-putu.

Kako su saopštili, okupljanje će biti u 10 časova na sportskom poligonu na Veruši.

Mještani su se više puta požalili “Vijestima” da sa trase auto-puta nema izlaza, odnosno priključka do njihovih naselja, pa moraju putovati i 15 kilometara duže da bi se uključili ili isključili sa te saobraćajnice.

Mještanin Veruše Svetozar Orović kazao je da to mjesto ima veliki broj kuća i vikendica, a da je uključenje na auto-put udaljeno 15 kilometara i da je to suviše daleko.

”Lijeva Rijeka je malo bliža, ali to je problem koji je potrebno riješiti. Lokalni putevi su loši i od prolaska teških kamiona su propali dodatno. Raspitivao sam se ko bi mogao da bude nadležan za to, ali nisam mogao da dođem do informacije. Iz ‘Monteputa’ su mi rekli da oni nisu nadležni, a za taj problem nisu znali ni u Upravi za saobraćaj”, naveo je Orović.

Mještani toga područja više puta su upozoravali i na to da su saobraćajnice u katastrofalnom stanju.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija je “Vijestima” ranije saopšteno da je “saglasno postavkama Prostornog plana Crne Gore od petlje Veruša do naselja Veruša i dalje ka Gusinju, planirana izgradnja novog regionalnog puta”.

U cilju obezbjeđenja veze petlje “Veruša” do istoimenog naselja, pojasnili su, u prethodnom periodu je u komunikaciji sa Glavnim gradom Podgorica dogovoreno da Glavni grad pristupi rekonstrukciji lokalnog puta da bi se obezbijedila privremena veza sa auto-putem na petlji “Veruša”, odnosno omogućilo nesmetano saobraćanje mještana koji gravitiraju predmetnom lokalitetu.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj Podgorice su naveli nedavno da je u toku revizija idejnog rješenja za tu regionalnu saobraćajnicu.

Iz Agencije za izgradnju i razvoj “Vijestima” su odgovorili i da će “nakon dobijanja pozitivnog mišljenja od strane revidenta, pristupiti se daljoj razradi - ugovaranju izrade glavnog projekta”.

”Po pozitivnoj reviziji glavnog projekta uradiće se elaborat eksproprijacije radi rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, koje je potrebno riješiti prije izgradnje saobraćajnice”, dodali su iz Agencije.

Bonus video: