Moguće i rušenje kuće Marića u Kolašinu?

Nadležni tvrde da će rješenje biti nađeno najkasnije do 8. juna, a više je opcija za zgradu iz 1907. godine. To je izazvalo negodovanje mnogih Kolašinaca

22566 pregleda 9 komentar(a)
Opasnost za prolaznike u centru Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović
Opasnost za prolaznike u centru Kolašina, Foto: Dragana Šćepanović

Nove pukotine na zidovima i urušavanje krova kuće Marića u Kolašinu opasnost je za prolaznike, ali će rješenje biti nađeno u narednih desetak dana.

To su “Vijestima” juče nezvanično saopštili građevinski inspektori, nakon što su sa inženjerem preduzeća Zaštita prostora Crne Gore obišli tu zgradu.

Vlasnici objekata u Ulici Boška Rašovića u kojem je i kuća Marića, prije nekoliko dana, apelovali su na nadležne, na lokalnom i državnom nivou, da zgradu što prije uklone.

Objasnili su da je zbog novih pukotina i stanja krova pitanje dana kada će se objekat urušiti i ugroziti i prolaznike i imovinu.

”Rješenje za kuću Marića biće osmišljeno do 8. juna. Još se ne zna da li će biti rušenja objekta, ali, svakako, intervencijama u skladu sa zakonom, taj objekat više neće biti opasnost. Moguće je i uklanjanje jednog dijela, a obezbjeđivanje ostatka. Naime, banka koja ima upisanu hipoteku na kuću Marića nije saglasna sa rušenjem”, kazali su nezvanično građevinski inspektori.

Najave o mogućnosti rušenja Starog sreskog suda, kako u Kolašinu još zovu taj objekat, izazvalo je negodovanje dijela Kolašinca. Oni smatraju da je ta kuća važan dio kolašinske kulturne baštine.

Institut za razvoj i istraživanje u oblasti zaštite na radu iz Podgorice, prije šest godina, ocijenio je da zgrada, zbog stanja u kojem je, predstavlja opasnost za ljude, susjedne objekte i bezbjednost saobraćaja.

Iz tog Instituta su takođe konstatovali i da bi troškovi radova rekonstrukcije premašili one za rušenje objekata i izgradnju novog.

Ograđivanje, odnosno ograničavanje pristupa zgradi, prvi put je urađeno 2018. godine, nakon što je urbanističko-građevinska inspekcija tadašnjeg Ministarstva održivog razvoja i turizma kontrolisala objekat.

Postupak u vezi sa zgradom je tada okončan u kolašinskom Sekretarijatu za urbanizam, ali, s obzirom na to da je privatna imovina, Opštini su vezane ruke za dalje aktivnosti.

Zgrada u kojoj je nekada bio smješten Sreski sud, građena je, a posije Drugog svjetskog rata oduzeta trgovačkoj porodici Marić, najvjerovatnije, 1907. godine, u duhu secesije. Među onima je čiji su projektanti ostali anonimni.

Kako je zapisala kustos Zavičajnog muzeja Draginja Kujović, “arhitektonsko rješenje objekata nagovijestilo je siguran raskid sa tradicionalnim graditeljskim konceptima tog podneblja”.

Opština je prije desetak godina prodala zgradu podgoričkom preduzeću, čiji je vlasnik Nebojša Bošković, za 120.000 eura.

Tada su novom vlasniku i izdati Urbanističko-tehnički uslovi (UTU) za izradu projektno-tehničke dokumentacije za rekonstrukciju objekata u postojećim gabaritima. Zbog poslovnih problema i sukoba sa zakonom novi vlasnik nije nikad započeo rekonstrukciju tog objekta. Na objekat je upisana i hipoteka u iznosu od 640.000 eura.

Bošković je, prije nekoliko godina kazao novinarima da je prevaren pri kupovini kuće Marića. On je tada objasnio da je njegove planove o rekonstrukciji objekta usporilo, između ostalog, i to što se ispostavilo da umjesto placa od 600, koji tvrdi da je platio, dobio svega 150 metara kvadratnih.

Bonus video: