Zastava sa zgrade Opštine Nikšić uklonjena po nalogu inspekcije

"Zastava, kao državni simbol, u skladu sa Zakonom istaknuta ispred zgrade Opštine Nikšić"

12277 pregleda 42 komentar(a)
Zgrada Opštine Nikšić (arhiva), Foto: Svetlana Mandić
Zgrada Opštine Nikšić (arhiva), Foto: Svetlana Mandić

Sa zgrade Opštine Nikšić uklonjena je zastava koju je prethodna vlast postavila krajem februara 2021. godine, uoči martovskih izbora. Iz lokalne uprave su kazali da je zastava uklonjena po nalogu Sekretarijata za inspekcijski nadzor, jer je ista postavljena suprotno Zakonu o izboru, upotrebi i javnom isticanju nacionalnih simbola.

„Nakon izvršene redovne inspekcijske kontrole od strane komunalnog inspektora pomenutog Sekretarijata, polazeći od utvrđenog činjeničnog stanja a na osnovu člana 36 Zakona o inspekcijskom nadzoru, Opštini Nikšić je naloženo da otkloni nepravilnosti u odnosu na predmetni nacionalni simbol – zastavu, na način što će istu ukloniti“, navodi se u saopštenju Opštine Nikšić.

Kako se navodi, bili su dužni da u predviđenom roku pokrenu neophodnu proceduru, te su u cilju uklanjanja zastave angažovali firmu „Premium Clean DOO“.

„Nikakvi maliciozni i senzacionalistički komentari, plasirani sračunato u cilju ‘fabrikovanja’ novih podjela među građanima Nikšića, neće omesti lokalnu vlast u namjeri da Zakon sprovodi dosljedno i neselektivno, i adekvatno reaguje na skrnavljenje državnih simbola. Podsjećamo da je zastava, kao državni simbol, u skladu sa Zakonom istaknuta ispred zgrade Opštine Nikšić“, zaključuje se u saopštenju.

U februaru su zastave većih dimenzija postavljene na zgradi Opštine, „stare“ pošte i tržnog centra.

Bonus video: