Filološki fakultet dobija svoju zgradu

Očekuje se da će izgradnja početi već ove godine, kazao je dekan Igor Lakić

7570 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Kada je prije sedam godina došlo do transformacije Filozofskog fakulteta u Nikšiću, i kada je sedam studijskih programa objedinjeno u sklopu nove univerziteske jedinice Filološkog fakulteta, krenule su i najave gradnje nove zgrade u kojoj će biti smještena ta ustanova.

Urađen je projekat i na tome se stalo, a Filozofski i Filološki fakultet sve ove godine rade pod istim krovom. Samo dvije table na ulaznim vratima podsjećaju da su u istom objektu smještene dvije univerzitetske jedinice - najstarija i najmlađa.

Prošle godine, priča oko gradnje nove zgrade je ponovo aktuelizovana, a ovih dana izvode se pripremni radovi oko prostora koji sada služi kao parking, a na kome bi trebalo da bude izgrađena zgrada, i koji najavljuju mogućnost da se konačno sa priče pređe i na djela.

”Trenutno radimo na uređenju prostora koji je zajednički za Filozofski i Filološki fakultet. Ograđujemo i čistimo prostor koji je služio kao divlji parking. To je mjesto gdje je predviđena zgrada Filološkog fakulteta. Imamo informaciju, pošto nijesmo mi investitor već Univerzitet, da je ove godine iz državnog budžeta opredijeljeno 300.000 eura i dodatnih 300.000 treba da opredijeli Opština Nikšić. Nadamo se da će ove godine bar početi zgrada. To je dugoročan projekat, ali je sam početak značajan za fakultet”, kazao je dekan Filološkog fakulteta Igor Lakić.

Prvi čovjek Opštine Nikšić Marko Kovačević kazao je za “Vijesti” da su informisani da je tender završen: “...Imaćemo izvođača radova, a riječ je o jednom od kapitalnih projekata u državni budžet, koji smo mi kao lokalna samouprava zajedno sa Univerzitetom Crne Gore prošle godine kandidovali. On je prošao i ove godine će početi njegova realizacija”.

Novi objekat neće značiti samo to da će Filološki fakultet dobiti svoju zgradu, već i da ta institucija neće biti premještena u glavni grad, kao što se godinama spekulisalo.

”Filološki fakultet će ostati u Nikšiću i dobiće novu zgradu kakvu studenti zaslužuju, a Nikšić će ostati studentski grad. Projekat za zgradu Filološkog fakulteta je postojao desetak godina i zašto nije realizovan ranije mi ne znamo. Mi smo ga, zajedno sa rektorom i Upravnim odborom Univerziteta, izvukli iz nekog depoa, riješili da ga oživimo i da jednostavno to finiširamo”, kazao je Kovačević.

Nada se da će zgrada biti završena za dvije-tri godine, a biće, ističe, još projekata kada je studentska populacija u pitanju, ali o tome će govoriti tek kada se krene sa njihovom realizacijom.

”Idemo malim, ali sigurnim koracima i nadamo se da ćemo nešto postići. Ne dajemo prevelika obećanja, ali samo godinu kasnije radovi na novoj zgradi Filološkog fakulteta počinju. Prije godinu smo imali tajinicijalni sastanak sa UO UCG i sa rektorom, i imamo rezultate svega toga”, poručio je predsjednik Opštine.

Filološki i Filozofski fakultet, prema riječima Lakića, imaju odličnu saradnju, iako su, kako je kazao, “kao jedna kuća i o svemu se lako dogovore”, nova zgrada značiće i jednima i drugima.

”S novom zgradom dobićemo mnogo veći prostor, svi ćemo lakše disati, lakše planirati časove i vannastavne aktivnosti. To će biti u interesu oba fakulteta, ali mi nastavljamo saradnju. Sarađujemo i na zajedničkom dvorištu. Plan je da se naprave dva amfiteatra na otvorenom gdje bi mogla da se izvodi nastava, kad je lijepo vrijeme, i da se uradi jedan lijepi park u okviru ovog kompleksa. Kad bude nova zgrada moći će da se uvode i nove tehnologije, jer tehnologija napreduje i služi u učenju novih jezika”, istakao je Lakić.

Na Filološkom fakultetu trenutno postoji sedam studijskih programa – za crnogorski, srpski, engleski, njemački, francuski, ruski i italijanski jezik, a sa novom zgradom dobili bi mogućnost otvaranja novih programa.

Bonus video: