UCG će predložiti UO: Za brucoše više od 3.300 besplatnih indeksa

Prema informacijama “Vijesti”, i ove godine će najviše brucoša upisati Pravni, Ekonomski, Filološki, Filozofski i Fakultet političkih nauka

7281 pregleda 2 komentar(a)
Prate tržište rada: Rektorat UCG, Foto: BORIS PEJOVIC
Prate tržište rada: Rektorat UCG, Foto: BORIS PEJOVIC

Univerzitet Crne Gore predložiće Upravnom odboru upis preko 3.300 brucoša na 19 fakulteta i 66 studijskih programa.

To je “Vijestima” nezvanično potvrđeno u Rektoratu UCG.

Konkurs se očekuje krajem juna, a prethodno zaleno svjetlo na taj broj besplatnih indeksa mora da da UO UCG, pa Vlada Crne Gore.

Prema informacijama “Vijesti”, i ove godine će najviše brucoša upisati Pravni, Ekonomski, Filološki, Filozofski i Fakultet političkih nauka.

Iz Rektorata kažu i da se približno isti broj brucoša upisuje svake godine, ali i da se prati tržište rada, pa se do konačne odluke mogu dogoditi “i manja pomjeranja na pojedinim studijskim programima, gdje je veće interesovanje, a manje mjesta za upis”.

Takvi studijski programi, pojasnili su sa UCG, uglavnom upisuju manje studenata zbog kvalitetnije nastave.

Upis će, kažu, kao i prošle godine biti elektronski, ali će budući studenti prijemne ispite u datim terminima polagati na univerzitetskim jedinicama čiji studijski programi to zahtijevaju.

Prema aktuelnom Zakonu o visokom obrazovanju, najbolji maturanti ne plaćaju školarinu.

S obzirom na to da nije usvojen novi propis o visokom obrazovanju, i ova generacija studenata biće upisana po sistemu 3+2 (osnovne i master studije).

Prema Programu rada prethodne Vlade za 2021, Predlog zakona o visokom obrazovanju trebalo je da se nađe pred poslanicima najkasnije do kraja juna te godine.

Nacrt je, pak, na javnu raspravu stavljen 4. decembra 2021. Javna rasprava je trajala 20 dana.

Više članova Radne grupe sa Univerziteta i iz redova civilnog sektora početkom ove godine kazalo je “Vijestima” da neće stati iza tog dokumenta.

Kako su tada kazali, mnoge sugestije nijesu usvojene, pa se tako iz teksta Nacrta zakona ne vidi jasno koji je model studiranja za buduće akademce, izbor i nadležnosti Savjeta za visoko obrazovanje, a sporne su i pojedine odredbe koje se tiču ugovora o radu nastavnika i saradnika...

Bonus video: