"Montekargo" pustio u pogon remontovanu lokomotivu i 17 vagona

Remontovana lokomotiva i teretni vagoni su predstavljeni na Željezničkoj stanici u Podgorici

9534 pregleda 8 komentar(a)
Lokomotiva, Foto: Borko Ždero
Lokomotiva, Foto: Borko Ždero

Državna kompanija "Montekargo" danas je pustila u pogon remontovanu lokomotivu i 17 vagona, a tom kompozicijom će moći da preveze 1.000 tona robe.

Kako je pojasnio predsjednik Odbora direktora Miroslav Brajović u ovu investiciju su uložili preko milion eura, a taj novac su obezbijedili iz sopstvenih finansijskih sredstava.

Remontovana lokomotiva i teretni vagoni su predstavljeni na Željezničkoj stanici u Podgorici.

"Prošle godine je jedna mašina remontovana i 78 vagona, oni su u saobraćaju. Ove godine 17 vagona I elektromašina. U iduću nedjelju stiže još 14 vagona, krajem mjeseca 15 i ostalih 128 do avgusta. Ciklus 2022. se završava sa popravkom 207. vagona i tri elektrolokomotive. Vrijednost preko tri miliona eura. Bez pomoći države i tu ne stajemo", kazao je Brajović.

On je kazao da je sa izvršnim direktorom Vladimirom Božovićem po dolasku na funkciju u aprilu prošle godine, zatekao preduzeće u kolapsu, bankrotu, devastirane vagone i mašine.

"Krivicom dva čovjeka, koji nisu imali viziju, još manje iskustvo smo dovedeni do stečaja. Uradili smo ono što smo morali, krenuli u remont vagona i elektrolokomotiva. Samo prošle godine smo odradili 78 vagona i jednu mašinu smo dobili sa generalne popravke. Ta je investicija što se tiče vagona koštala milion i 57 hiljada eura. Elektromašina nas je koštala sa PDV-om negdje oko 400 hiljada. Završili smo 2021. sa milion i po eura investicija", dodao je Brajović.

On je pojasnio da to nije sve.

"Zatekli smo milion eura duga od prethodnika i to smo izmirili. 2020. imali smo 800.000 eura poreskog duga i izmirili smo ga, kao i sve dugove prema našim radnicima. Aprila mjeseca 2021. kada je kolega Božović preuzeo firmu 'Montekargo' prihod je bio 124.000, ove godine u maju mjesecu je prihod bio 625.000 eura", rekao je Brajović.

On je na pitanje da li očekujue da će biti smijenjen, jer je kadar Demokratskog fronta (DF), odgovorio da je "manje je bitno da li ću biti smijenjen, mnogo je bitnije šta ja ostavljam".

"Ostavljam sliku koja govori više od riječi. Što se tiče da sam kadar DF, moram da kažem da mi je čast. Ti ljudi nisu ništa tražili, osim da cijenimo znanje i struku. Gdje se sada nalazimo. Nalazimo se u pozitivi. Sjutra će ovo biti najveća žila kucavica ekonomskih dobara Crne Gore. Ako budu imali relevantni organi sluha za te stvari i ako se ponovo ne vrate na ono kada je bilo partijsko zapošljavanje. Ovo je argumentovano, niko od Bošnjaka, članova DPS, ni bilo koje partije nije smijenjen, tamo gdje smo ih zatekli Božović i ja i danas se nalaze. Da li će biti smjena, hoće, zato što smo svima dali godinu dana rok, da vidimo dokle su spremni da idu. Mnogi su položili ispite, ti koji su položili ispit neka se ne brinu. Ja uvaženog premijera Abazovića doživljavam kao ozbiljnog čovjeka. Citiram ga, 'oni koji su ostvarili rezultate, neće biti smijenjeni'. Ništa manje ne doživljavam ministra Ibrahimovića kao ozbiljnog čovjeka, očekujem da se raspita o stanju u 'Montekargu'",, naveo je Brajović.

On je poručio da danas odgovorno tvrdi da "Montekargo", što se tiče ispravnosti vagona vučnih i lokomotiva, biće prvi u regionu do kraja godine.

"Ako tako ne bude daću ostavku. Naša vozna sredstva biće preko 90 odsto ispravnosti", kazao je on.

Kako su "Vijesti" pisale ta državna kompanija za teretni željeznički prevoz nakon pet godina konstantnog negativnog poslovanja, prvo tromjesječje ove godine završila je u plusu od 205.000 eura.

Prošle godine je negativni rezultat smanjila sa 1,8 miliona iz 2020. na 946 hiljada, uz vraćanje ranijih dugova od 2,1 milion eura, investicije od 811 hiljada i izmirenje svih redovnih obaveza.

Brajović kazao je da je nova uprava kompanije i izvršni direktor Božović, za godinu koliko su u kompaniji uspjeli da je oporave, da pokrenu investicije i privuku nove poslove, podsjećajući da su je naslijedili sa osam miliona eura akumuliranog gubitka.

Oni su preuzeli kompaniju u martu prošle godine.

"Za prva tri mjeseca 2021. godine, gubitak iznosi 490.585 eura, a već sa četvrtim mjesecom se taj gubitak povećava na 900.000 eura. Da nismo uspjeli zaustaviti putanju rasta gubitka, poslovnu 2021. godinu bi završili sa gubitkom od oko dva miliona eura, gdje kompanija ide u siguran stečaj. U zadnjem tromjesečju 2021. godine, kompanija posluje sa dobitkom u iznosu od 156.516,26 eura, tako da se iz minusa prelazu u plus. Uspijevamo završiti poslovnu 2021. godinu sa gubitkom naslijeđenog četvoromjesečnog bilansa iz 2021. godine, a to je 946.471 euro", kazao je Brajović.

Za tri mjeseca ove godine imaju pozitivno poslovanje od 205.003 eura.

U aprilu ove godine su imali prihod od preko 600.000 eura, dok je u istom mjesecu lani iznosio 140.000.

Tokom prošle godine isplaćeni su svi raniji zaostali dugovi prema radnicima, kao i zimnica iz 2020. od 64.422 eura i redovna za 2021. od 61.944 eura.

Bonus video: