LP traži nižu stopu PDV-a za menstrualne proizvode za žene

Ovim prijedlogom nastoji se uticati na smanjenje problema menstrualnog siromaštva, ali i ići u korak sa dobrim evropskim praksama, država koje su prepoznale da je oporezivanje ovakvih proizvoda jedan od oblika rodno zasnovane diskriminacije

1548 pregleda 4 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Primjenom opšte stope PDV-a od 21% i u slučaju menstrualnih potrepština, zanemaruje se činjenica da je u pitanju osnovni proizvod, koji je ženama u reproduktivnoj dobi neophodan za vođenje zdravog, dostojanstvenog i normalnog života, saopštili su iz Liberalne Partije Crne Gore.

Samim tim, s obzirom na prirodu svrhe za koju se upotrebljava to nije luksuzno, niti obično, već osnovno dobro, odnosno proizvod.

Liberalna partija predala je u skupštinsku proceduru dopune Zakona o porezu na dodatnu vrijednost kojima se za menstrualne potrepštine za žene uvodi snižena stopa PDV-a.

"Ovim prijedlogom nastoji se uticati na smanjenje problema menstrualnog siromaštva, ali i ići u korak sa dobrim evropskim praksama, država koje su prepoznale da je oporezivanje ovakvih proizvoda jedan od oblika rodno zasnovane diskriminacije", kazali su iz te partije.

Iz Liberalne su rekli da, menstrualni ciklus nije stvar izbora, već prirodni proces i kao takav zahtijeva dostupnost odgovarajućih higijenskih potrepština, te je problem menstrualnog siromaštva, kao dominantan problem koji pogađa žensku populaciju širom svijeta, a koji između ostalog podrazumijeva nemogućnost obezbjeđivanja menstrualnih proizvoda, prisutan i u Crnoj Gori.

"Imajući u vidu da menstrualni ciklus započinje između 11. i 14. godine, i da traje u prosjeku do 51. godine, prosječan broj godina trajanja menstrualnog ciklusa iznosi 38,5 godina. Tokom jedne godine, žena ima u prosjeku 13 ciklusa, a za jedan ciklus joj je prosječno potrebno oko 22 uloška/tampona, što na godišnjem nivou iznosi 286 uložaka/tampona. To znači da je jednoj ženi tokom života potrebno oko 11011 uložaka", objasnili su u saopštenju.

"Cijena jednog uloška prema važećim cijenama u maju mjesecu ove godine iznosi oko 0,14 eura. Povećanje cijena izazvano trenutnom situacijom na globalnom tržištu, nije zaobišlo ni menstrualne potrepštine pa su u maju tekuće godine u odnosu na april iste godine poskupile oko 17%", rekli su u saopštenju.

U saopštenju su dodali da prema istraživanju koje je u aprilu tekuće godine sproveo CAZAS, 25% anketiranih sebi ne može da priušti osnovne menstrualne potrepštine, kao što su ulošci, tamponi, menstrualne čašice itd, ali i ljekove protiv menstrualnih bolova i ljekove za regulisanje ciklusa.

"Kroz predloženi zakon nastoji se obezbijediti i zaštiti pravo žena da budu zdrave, kao i minimalni uslovi za održavanje menstrualne higijene, odnosno dostojanstvene i bezbjedne menstrualne cikluse, radi nesmetanog funkcionisanja u svakodnevnom životu, ali se takođe sprovodi i prvi korak ka brobi protiv menstrualnog siromaštva, odnosno djeluje na ukidanju nepovoljnijeg tretmana žena, suzbijanja stigmatizacije i diskriminacije zbog prirodnog procesa kao što je menstrualni ciklus", zaklučuje se u saopštenju.

Bonus video: