Inspekcija istražuje posao „Pomorskog saobraćaja”

Pokrenut nadzor o angažovanju kompanije kao podizvođača na izgradnji i unapređenju obalne infrastrukture u turističkom rizortu Luštica Bay u Krtolima

8475 pregleda 6 komentar(a)
Trajekt “Pomorskog saobraćaja”, Foto: Siniša Luković
Trajekt “Pomorskog saobraćaja”, Foto: Siniša Luković

Građevinska inspekcija koja djeluje u sklopu Direktorata za licenciranje i inspekcijski nadzor Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPU) radi inspekcijski nadzor nad kompanijom “Pomorski saobraćaj” iz Herceg Novog, u vezi sa njenim angažovanjem kao podizvođača na izgradnji i unapređenju obalne infrastrukture u turističkom rizortu Luštica Bay u Krtolima kod Tivta.

To je potvrđeno iz MEPU koje su “Vijesti” još 9. maja pitale šta je inspekcija do sada preduzela u vezi nelegalnog angažovanja kompanije čija je primarna djelatnost trajektni prevoz na izvođenju složenih hidrograđevinskih radova na Luštici.

”Inspekcijski nadzor je otpočet, što znači da je isti u toku. O detaljima istog ćemo Vas obavijestiti kada dobijemo zapisnik sa terena”, saopštila je juče Božica Milačić iz MEPU.

Kompanija “Pomorski saobraćaj” već nekoliko mjeseci obavlja poslove podizvođača na izgradnji nove i dogradnji postojeće obalne infrastrukture - marine, pristaništa i lukobrana u zalivu Trašte, a to radi iako ne posjeduje zvaničnu licencu za izvođenje građevinskih radova. Informacija da trajektna kompanija čiji su vlasnici podgorički biznismeni braća Dejan i Dušan Ban i njihov partner Željko Mihajlović nema licencu za izvođenje građevinskih radova, prije desetak dana zvanično je potvrđena “Vijestima” u ministarstvu kojim od kraja aprila rukovodi ministarka Ana Novaković Đurović (URA).

”Uvidom u službenu evidenciju utvrđeno je da Ministarstvo ekologije prostornog planiranja i urbanizma kompaniji “Pomorski saobraćaj” nije izdalo licence propisane Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata”, rečeno je tada “Vijestima” iz Direktorata za licenciranje i inspekcijski nadzor MEPU, kojim rukovodi Ljubiša Konatar.

Pod njegovom ingerencijom je i rad Građevinske inspekcije koja bi trebalo da spriječi nelegalno izvođenje građevinskih radova od strane nelicenciranih izvođača.

Primarna djelatnost “Pomorskog saobraćaja” je brodski prevoz putnika i vozila trajektima na jedinoj takvoj redovnoj trajektnoj liniji u državi Lepetane-Kamenari u Boki Kotorskoj. Međutim, “Pomorski saobraćaj” nastupa i kao podizvođač podgoričkoj kompaniji “Hidromont inženjering” na građevinskim objektima čiji je investitor kompanija Luštica Development, pa su njegovi trajekti “Perast” i “Igalo” mjesecima neometano od nadležnih inspekcija, izvodili građevinske radove u Traštama. Ti brodovi transportovali su materijal i vozila do lokacija na kojima se izvode radovi ili je taj materijal direktno sa broda prosipan u more na pozicijama gdje je to bilo potrebno. Trajekti su pritom služli i kao radne platforme za razne građevinske radne mašine, poput dizalica koje manipulišu građevinskim elementima od betona i kamena kojima se dograđuje lukobran i operativna obala marine u turističkom rizortu Luštica Bay.

”Vijesti” su tražile komentar od “Pomorskog saobraćaja” u vezi sa informacijom iz resora Novaković Đurović, ali je ta kompanija odgovorila uz niz kvalifikacija na račun i medija i novinara. Iz kompanije su insistirali da se njihov stav prenese u cjelosti, uključujući i kvalifikacije, ističući da u suprotnom povlače odgovore.

Suvlasnik i izvršni direktor “Pomorskog saobraćaja” Dejan Ban proteklih je mjeseci prvo javno tvrdio da navodi medija da brodovi te kompanije koji su zvanično registrovani kao ro-ro putnički, a ne hidrograđevinski brodovi, obavljaju hidrograđevinske radove u zalivu Trašte nisu istiniti, da bi potom priznao da su plovila kompanije tamo angažovana, ali da navodno ne rade ništa mimo onoga za što je ta kompanija registrovana kod Privrednog suda. On je najavio da će to ta firma i ubuduće raditi “od Bojane do Sutorine”. Međutim, da bi legalno obavljala poslove koje njeni brodovi mjesecima rade u Traštama kompanija “Pomorski saobraćaj” ipak mora da ima licencu za izvođača građevinskih radova, shodno članovima 121, 122 i 123, a u vezi sa članovima 135 i 136 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

Zakon propisuje da “građenje objekata, odnosno izvođenja pojedinih radova na građenju objekta i vršenje stručnog nadzora može da obavlja privredno društvo, pravno lice, odnosno preduzetnik koji ispunjava uslove utvrđene ovim zakonom” - da ima najmanje jednog stalno zaposlenog ovlašćenog građevinskog inženjera sa trogodišnjim iskustvom i sa položenim stručnim ispitom i licencom Inženjerske komore, što “Pomorski saobraćaj” nema.

”Na osnovu licence fizičkog lica može se izdati licenca za obavljanje djelatnosti samo jednom privrednom društvu. Licenca se ne može izdati privrednom društvu po osnovu dopunskog rada fizičkog lica”, piše u članu 136 zakona koji propisuje da ispunjenost ovog i drugih uslova koje zakon traži, utvrđuje Ministarstvo urbanizma tako što kompaniji izdaje licencu za rad kao izvođača građevinskih radova. “Pomorski saobraćaj” tu licencu nema, ali je Građevinska inspekcija MEPU reagovala i pokrenula inspekcijski nadzor nad onim što ta kompanija mjesecima radi u Traštama tek nakon višekratnog pisanja “Vijesti” o tome i pitanja koja smo resoru ministarke Novaković Đurović dva puta slali o tom slučaju.

Bonus video: