Simović i Vukotić otvorili Laboratoriju za kvalitet i bezbjednost hrane

Simović je kazao da se otvaranjem laboratorije na UDG obilježava još jedan zajednički korak u jačanju tehničkih kapaciteta za edukaciju studenata i istraživački rad, jačanju konkurentnosti crnogorske poljoprivrede, zaštite zdravlja i jačanju zaštite interesa potrošača
132 pregleda 10 komentar(a)
Veselin Vukotić, Milutin Simović, Foto: Vlada Crne Gore
Veselin Vukotić, Milutin Simović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 12.10.2017. 17:14h

Potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović i rektor Univerziteta Donja Gorica (UDG) Veselin Vukotić danas su otvorili Laboratoriju za kvalitet i bezbjednost hrane na Fakultetu za prehrambenu tehnologiju, bezbjednost hrane i ekologiju UDG-a.

Laboratorija je opremljena uz podršku Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja kroz MIDAS i druge međunarodne projekte u kojima je učestvovala ova obrazovna ustanova.

Iz Ministarstva poljoprivrede su kazali da će Laboratorija biti korišćena za bazična i primjenjena istraživanja za potrebe studenata i naučno istraživačkog rada fakulteta, otvorena za studente sa drugih fakulteta i za laboratorijske analize za potrebe poljoprivrednih proizvođača i uopšte biznisa u Crnoj Gori.

Simović je kazao da se otvaranjem laboratorije na UDG obilježava još jedan zajednički korak u jačanju tehničkih kapaciteta za edukaciju studenata i istraživački rad, jačanju konkurentnosti crnogorske poljoprivrede, zaštite zdravlja i jačanju zaštite interesa potrošača.

Simović je ocijenio da aktivna i partnerska saradnja sa akademskom zajednicom predstavlja najbolju garanciju napretka cijelog društva, zbog čega će Vlada i Ministarstvo nastaviti da je unapređuju i jačaju, sličnim konkretnim projektim u svim akademskim institucijama u Crnoj Gori.

Takva saradnja je, kako je naveo, posebno značajna u uslovima sve dinamičnijeg razvoja i primjene novih tehnologija u svim oblastima, koju nosi sa sobom četvrta tehničko tehnološka revolucija, koju karakteriše spajanje tehnologija i zamagljivanje linija između fizičkih, digitalnih i bioloških sfera.

Prema njegovim riječima, to su teme od najvećeg značaja za mlade ljude.

"Vi ste ti koji ćete biti nosioci novih znanja i primjene novih tehnologija, kao uslova za ostvarivanje konkurentnosti u svim oblastima. Obaveza svih nas je da obezbijedimo optimalno mogući brzi transfer tih znanja prema proizvođačima, koji u tome trebaju da prepoznaju svoj interes i da budu otvoreni i spremni za njihovu primjenu”, kazao je Simović.

On je ocijenio da poljoprivredna proizvodnja danas, kao nikada do sada, zahtijeva primjenu novih znanja i tehnologija, kao temeljnih uslova za dostizanje konkurentnosti, što je trend koji će se još intenzivnije nastaviti, a posebno imajući u vidu brojne izazove koje je potrebno prevazići u dostizanju konkurentnosti, pogotovo na tržištu hrane.

Simović je rekao da sve to samo dodatno potvrđuje značaj novih znanja i novih tehnologija u savremenoj poljoprivredi.

"Sve ovo dodatno i traži savremene laboratorije sa najmodernijom opremom, sa obučenim osobljem i traži laboratorije koje su akreditovane po najzahtjevnijim standardima. Proizvodi provjereni u takvim laboratorijama imaju svoju dodatnu vrijednost, imaju svoju garanciju kvaliteta i bezbjednosti i imaju mogućnost plasmana na regionalna i šira tržišta”, kazao je Simović. Simović je na partnerstvo pozvao sve koji su uključeni u ove procese. “Neka svako uradi svoj dio posla: i profesori i studenti i laboranti i poljoprivredni proizvođači i prerađivači i nadležne državne institucije koje treba da obezbijede potrebne pretpostavke i zakonodavne i finansijske. Siguran sam da ćete svi vi vašim posvećenim odnosom pronalaziti odgovore na sve ove i buduće izazove, a u tome ćete imati podršku Vlade i Ministarstva”, poručio je Simović. Vukotić je ocijenio da je u vezi akademske zajednice i preduzetničkog biznisa, leži i velika energija obostranog razvoja. "Jedni bez drugih, posebno u dužem roku i u kontekstu globalne konkurencije brzo možemo doživjeti sudbinu zaostajanja u razvoju", ocijenio je Vukotić. On je podsjetio da se na UDG razvija jedan nov model studija prije svega podoban za buđenje i motivisanje jedne nove generacije, generacije koja je različita od prethodnih jer je stasala i stasava uz modernu tehnologiju i koja traži nešto različito od onog klasičnog. On je dodao i da na UDG pripremaju mlade ljude i za globalno tržište, zbog čega ta obrazovna ustanova ulaže u međnarodnu saradnju i saražuđuje sa oko 100 univerziteta i međunarodnih organizacija.

Bonus video: