Za nova radna mjesta 200.000 eura

Iznose od 10.000 do 30.000 eura dobilo je pet privatnih preduzeća iz Mojkovca, a deset iz Kolašina po 10.000

1205 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Mojkovca, Foto: Dragana Šćepanović
Detalj iz Mojkovca, Foto: Dragana Šćepanović

Ukupno 15 preduzeća iz Kolašina i Mojkovca dobilo je bespovratna novčana sredstava u okviru projekta čiji je cilj smanjenjenje nezaposlenosti kroz obuku na radnom mjestu i otvaranje novih.

Preduzetnicama koji posluju na teritoriji te dvije opštine podijeljeno je ukupno 200.000 eura.

Iznose od 10.000 do 30.000 eura dobilo je pet privatnih preduzeća iz Mojkovca.

U Kolašinu uslove javnog poziva za taj projekat zadovoljilo je 10 preduzetnika i oni su dobili po 10.000 eura.

Poslodavaci kojima je dodijeljen novac trebalo bi da obuče dva puta više osoba od broja radnih mjesta koja su kreirali. Tokom trajanja obuke, predviđeno je i potpisivanje ugovora o uključivanju u program obuke sa nezaposlenim i isplata mjesečne naknade od 300 eura za svakog učesnika obuke. Obuka treba da traje minimum tri, a maksimum pet mjeseci.

”Sredstva granta se mogu koristiti za nabavku opreme i materijala za obuku i rad, plaćanje internih i eksternih predavača i nadoknadu za polaznike obuke. Nakon realizovane obuke korisnik bespovratnih sredstava je u obavezi da potpiše ugovor o radu na puno radno vrijeme sa najmanje 50 odsto od ukupnog broja onih koja su prošli obuku. Ugovor o radu sa obučenim licem mora trajati minimalno šest mjeseci nakon završetka ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava”, precizirano je u javnom pozivu na osnovu kojeg su odabrani preduzetnici učesnici projekta.

Poziv za dodjelu bespovratnih sredstava - grant šeme “Podrška zapošljavanju u manje razvijenim opštinama u Crnoj Gori” finansira se iz fondova EU u okviru 18 miliona eura vrijednog IPA II Programa EU i Crne Gore za zapošljavanje, obrazovanje i socijalnu zaštitu.

Bonus video: