Samo Raonić zna što je "smijenio" Mićunovića

Iz RTCG-a tvrde da nemaju podatke o radnom učinku doskorašnjeg šefa spoljnopolitičke redakcije, iako im je prvobitno to bilo obrazloženje za njegovo razrješenje. U odgovoru Vijestima, Javni servis sada tvrdi da Mićunović nije ni smijenjen, već samo raspoređen na drugo radno mjesto. Državna medijska kuća, uz kršenje zakonskog roka, odgovorila na zahtjev “Vijesti” za slobodan pristup informacijama u tom slučaju

38006 pregleda 13 komentar(a)
Raonić, Foto: Luka Zeković
Raonić, Foto: Luka Zeković

Bivši urednik redakcije za spoljnu politiku Televizije Crne Gore Vladan Mićunović nije mogao biti smijenjen zbog radnog učinka, jer RTCG nema takve podatke.

Mićunović nije ni smijenjen, kako je to ranije saopštio generalni direktor Javnog servisa Boris Raonić, već je preraspoređen na drugo radno mjesto.

To se, pored ostalog, navodi u rješenju na zahtjev za slobodan pristup informacijama koje je “Vijestima”, mimo zakonskog roka od 15 dana, dostavljeno skoro dva mjeseca nakon što je zahtjev upućen.

Generalni direktor RTCG Boris Raonić saopštio je sredinom aprila da je Vladan Mićunović smijenjen u redovnoj proceduri, da odluka o smjeni Mićunovića nije njegova, već da je donijeta “na osnovu hijerarhijski definisanih procedura, istim onim koje je on sprovodio dok je bio rukovodilac”.

”Incijativa je pokrenuta zbog njegovog radnog učinka i evidencije o prisustvu na radnom mjestu. Svi detalji po tom pitanju mogu po potrebi biti dostavljeni zainteresovnoj javnosti. Za urednika su neprihvatljivi u svakom ozbiljnom mediju”, napisao je 15. aprila na društvenoj mreži Fejsbuk Boris Raonić.

”Vijesti” su Javnom servisu, nakon što je novinarku na to uputio Raonić, sjutradan uputile zahtjev za SPI. Od RTCG tada je traženo da se omogući uvid u inicijativu za pokretanje postupka za smjenu, evidenciju o prisustvu na radnom mjestu Vladana Mićunovića, evidenciju o njegovom radnom učinku, rješenje o smjeni Mićunovića, kao i ugovor Vladana Mićunovića.

Mićunović
Mićunović foto: borispejovic@gmail.com

Iz RTCG nisu odgovorili na prvi zahtjev od 16. aprila, pa je redakcija 9. maja Javnom servisu uputila još jedan dopis. Kako ni na taj zahtjev nije odgovoreno, Društvo profesionalnih novinara Crne Gore (DNPCG) podnijelo je Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama žalbu zbog ćutanja uprave.

U rješenju koje je redakciji dostavljeno skoro dva mjeseca od prvog zahtjeva, novinarki je dozvoljen djelimičan pristup informacijama, a odnosi se na dokumenta - ugovor o radu Vladana Mićunovića i evidencija o prisustvu na radu.

Novinarki je odbijen pristup informaciji koja se odnosi na inicijativu za pokretanje postupka za smjenu, evidenciju o radnom učinku Mićunovića i rješenja o njegovoj smjeni. Uvid u inicijativu za pokretanje postupka za smjenu i evidenciju o radnom učinku “Vijesti” su tražile jer se na to, ukazujući “na par činjenica koje su vezane za njegov radni angažman” na Fejsbuku pomenuo Raonić.

Iz RTCG su, u rješenju na zahtjev za SPI, naveli da se pristup tim informacijama ne može omogućiti “jer se isti podaci ne nalaze u posjedu Radio i Televizije Crne Gore”.

”Naime, zaposleni Vladan Mićunović nije lice koje je imenovano, niti lice sa posebnim ovlašćenjima kao što su to po Statutu RTCG generalni direktor, direktor Radija i Televizije i urednici programa, već lice koje ima radno-pravni status kao i svi ostali zaposleni u RTCG”, piše u obrazloženju rješenja.

Dodaje se i da “zaposleni Vladan Mićunović nije smijenjen sa radnog mjesta”.

”Već je samo zbog potreba procesa rada preraspoređen na drugo radno mjesto, a koje odgovara njegovoj stručnoj spremi, znanjima i sposobnostima u skladu sa Zakonom o radu, kolektivnom ugovoru i opštim aktima poslodavca koja regulišu ovu materiju...”, dodaje se u obrazloženju rješenja.

Mićunović je ranije negirao navode da nije ispunjavao radne obaveze, kazao da to “nije razlog” njegove smjene i saopštio da ga je Raonić “mjesecima maltretirao i proganjao bez ikakvog povoda”, te na kraju smijenio.

Raonić je negirao navode o navodnom maltretiranju.

Dostavili evidenciju dolazaka na posao za dane nakon smjene

Iz Javnog servisa “Vijestima” su na zahtjev za SPI dostavili evidenciju dolazaka Vladana Mićunovića na posao, ali se ta evidencija ne odnosi na period prije smjene sa radnog mjesta urednika redakcije za spoljnu politiku, već na dane nakon što su “Vijesti” uputile zahtjev za SPI - od 16. aprila, do dana nakon što je Javnom servisu upućen i drugi zahtjev - 10. maj.

Redakciji je, u skladu sa zahtjevom, dostavljen i ugovor o radu Vladana Mićunovića, sklopljen 26. juna 2017, kada je imenovan za direktora Televizije Crne Gore. Njegov mandat trebalo je da, prema tom ugovoru, traje do 26. juna 2021, ali je, na osnovu odluke tadašnjeg generalnog direktora Božidara Šundića smijenjen sredinom 2018.

Osnovni sud u Danilovgradu donio je početkom 2021. godine presudu prema kojoj je smjena Mićunovića sa mjesta direktora TV CG bila nezakonita, a tu presudu potvrdio je kasnije i podgorički Viši sud.

Odgovarajući na zahtjev za SPI iz RTCG “Vijestima” su saopštili da je sa Mićunovićem, uz osnovni ugovor, sklopljen i aneks Ugovora o radu, ali taj dokument nije dostavljen redakciji.

Bonus video: