Turci počinju da grade prvu od dvije kule

Kompanija “Mia investment” postavila građevinsku tablu da počinje gradnja petnaestospratnog hotela na parceli ispred hala Jadranskog sajma, koji namjeravaju da završe do maja 2025.

18358 pregleda 14 komentar(a)
Planirani izgled kula, Foto: Mia Investments
Planirani izgled kula, Foto: Mia Investments

Budvanska kompanija “Mia investment”, koja okuplja turske investitore, počinje da gradi prvu od dvije kule na parceli ispred hala Jadranskog sajma.

To je Vijestima potvrđeno u toj kompaniji.

Turski graditelji postavili su građevinsku tablu da počinje gradnja petnaestospratnog hotela, koji namjeravaju da završe do maja 2025.

Projektom koji je u martu ove godine aminovao Direktorat glavnog državnog arhitekte Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma grade se dvije kule od po 15 i 16 spratova - projekat vrijedan 70 miliona eura. Riječ je o hotelsko-apartmanskom kompleksu sa 5 zvjezdica “Mia Budva” - objekat sa postamentom i dvije kule sa ukupno 358 smještajnih jedinica u vidu hotelskih soba, studio apartmana i apartmana sa ukupnim brojem gostiju 858.

Građevinska tabla koju je postavila “Mia investment”
Građevinska tabla koju je postavila “Mia investment”foto: Vuk Lajović

Time turski biznismeni definitivno kreću u investiciju koju su najavljivali još od 2018. godine, kada su zaključili ugovor o zajedničkoj gradnji sa firmom “Safiro beach”, na koju je i dalje uknjižena atraktivna parcela od 8.500 kvadrata na samo 20 metara od mora, inače jedina neizgrađena lokacija koja je preostala uz Slovensku plažu na potezu od Zavale do “Avale”.

”Mia investment” je godinama unazad vodila bitku oko dobijanja saglasnosti od glavnog državnog arhiteke na projekat, koju je osporavala Opština Budva, odnosno njen Sekretarijat za zaštitu imovine.

Glavni državni arhitekta prije par mjeseci dao je ipak zeleno svjetlo na idejno rješenje “Mia Budva”, čime je praktično donio istovjetnu odluku od prije dvije godina, kada je resornim ministarstvom koordinirao tadašnji premijer Duško Marković.

Kompanija koja okuplja turske biznismene dobila je 25. decembra 2019. saglasnost na idejno rješenje budućeg hotela “Mia Budva” sa apartmanima za tržište, kojim je nakon ostavke ministra Pavla Radulovića tada koordinirao premijer. Markovićev resor je prethodno poništio rješenje tadašnje glavne gradske arhitektice Budve Ane Samardžić, koja je odbila da aminuje gradnju, smatrajući da svojim izgledom budući kompleks odudara od mediteranskog izgleda.

Upravni sud usvojio je žalbu Opštine i oborio saglasnost i vratio Direktoratu na ponovno odlučivanje.

”Analizom dostavljenog idejnog rješenja hotela sa pet zvjezdica zaključuje se da je objekat projektovan u skladu sa smjernicama planskog dokumenta za arhitektonsko oblikovanje i materijalizaciju”, navodi se u rješenju Direktorata glavnog državnog arhitekte koji je odbacio primjedbe koje je opštinski Sekretarijat iznosio na račun projekta hotela sa pet zvjezdica “Mia Budva”.

Sekretarijat za zaštitu imovine Opštine Budva je krajem aprila podnio tužbu Upravnom sudu osporivši rješenje. I dok se čeka odluka suda, tabla koja najavljuje gradnju osvanula je na gradilištu.

Projekat turskih investitora od početka se vezuje za ime bivšeg ministra održivog razvoja Branimira Gvozdenovića i njegovog sina Marka. To je tvrdio odbjegli biznismen Duško Knežević koji je kazao da iza firme “Safiro beach” na koju je uknjižena atraktivna parcela od 8.500 kvadrata, sa kojom su Turci zaključili ugovor o zajedničkoj gradnji, i gdje se planira gradnja kula, stoje šef države Milo Đukanović i Branimir Gvozdenović. Knežević je u više navrata tvrdio da su mu Đukanović i Gvozdenović oteli atraktivnu parcelu, što su oni demantovali. Iz “Mia investments” su u više navrata odbacili tvrdnje da imaju poslovnih veza sa crnogorskim političarima.

“Carinvest” hoće da preuzme parcelu

Firma “Safiro Beach Resort” iz Podgorice predala je Privrednom sudu Crne Gore predlog o utvrđivanju privremene mjere kojom traže da ovaj sud zabrani kompaniji “Carinvest RS” iz Novog Sada sprovođenje postupka izvršenja i vansudske prodaje javnim nadmetanje nepokretnosti u Budvi u vlasništvu “Safiro Beach Resort”.

”Carinvest RS” iz Novog Sada je u vlasništvu “Carinvesta” iz Kotora, koji je u vlasništvu Milana Carevića, sina gradonačelnika Budve Marka Bata Carevića. Oni su zbog spornog duga od oko 4,3 miliona eura pokrenuli hipoteke na ovim nekretninama kod Budvanskog sajma, na kojima “Safiro Beach Resort” i “Mia Investment” grade hotelsko-turistički kompleks.

U zahtjevu firme “Safiro Beach Resort” se navodi da je “Carinvest RS” u martu ove godine otkupio potraživanje koje je beogradska banka “Eurobank direktna” imala od “Safiro Beach Resort”, nakon čega je “Carinvest RS” tražio 4. aprila da mu podgorička firma plati dug od 4,3 miliona u roku od 15 dana.

Iz “Safiro Beach Resorta” navode da su ukupan dug sa zateznom kamatom platili 14. aprila na devizni tekući račun “Carinvesta RS” kod “Naša AIK Banke” AD Beograd. Njima je međutim, 20. aprila vraćen novac uz razlog za povraćaj “bene request”, odnosno odbijanje “Carinvesta RS” da uplatu primi.

Bonus video: