Herceg Novi: Počela sanacija i obnova zadužbine Duković

U Upravnom odboru Zadužbine vjeruju da će, kada objekat bude završen i stavljen u funkciju, od izdavanja jednog dijela zgrade ostvarivati prihode za njeno održavanje, ali i za stipendiranje mladih Novljana
268 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.10.2017. 10:02h

Prva faza radova na sanaciji i rekonstrukciji objekta u Risanskoj ulici – zadužbini “Aleksandar Duković” počela je u septembru i trebalo bi da bude završena do kraja godina. Prva faza koja podrazumijeva konstruktivnu sanaciju koštaće oko sto hiljada eura.

Prema projektu koji je uradila dipl.ing. arh. Snežana Dulović, u trospratnoj kući izgrađenoj prije 135 godina, površine od oko 320 kvadrata, planirana je, između ostalog, višenamjenska sala, poslovne prostorije i memorijalna soba. Objekat je registrovan kao kulturno dobro, pa je iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara iz Kotora dobijena saglasnost za projekat rekonstrukcije i obnove palate.

U Upravnom odboru Zadužbine vjeruju da će, kada objekat bude završen i stavljen u funkciju, od izdavanja jednog dijela zgrade ostvarivati prihode za njeno održavanje, ali i za stipendiranje mladih Novljana.

Palata u Risanskoj je mali dio hercegnovske imovine Velimira i Elize Lombardić , rođene Duković, koju je ona nakon smrti supruga , 1907 godine , testamentom sačinjenim u Firenci , ostavila za školovanje "mladih Srba oba spola pravoslavne vjeroispovjesti u nauci, književnosti, umjetnostima kao muzici, pjevanju, a prvenstveno ovim dvjema posljednjim“ . Eliza je zadužbinu nazvala po ocu Aleksandru Dukoviću, bogatom trgovcu i uglednom građaninu Trsta.

Od velike zadužbinske imovine u Herceg Novom koja je prije Drugog svjetskog rata obuhvatala četiri stambene zgrade i preko 30 hiljada kvadrata zemljišta, ostala je samo zgrada u Risanskoj i dijelovi dvije stambene zgrade Trstu koji su renovirani i izdati. Zadužbina od toga ostvaruje redovan mjesečni prihod koji se koristi za stipendiranje mladih Novljana.Riječ je o beskamatnim kreditima koji studenti vraćaju nakon završetka školovanja. U Zadužbni navode da bi stipendisti koji su zavšili studije i počeli da rade, trebalo da vrate između 30 i 40 hiljada eura.

Galerija

Bonus video: