Vinarija Keković Estate ponovo među najboljima u svijetu!

Keković Estate spada u male vinarije koje se najbrže razvijaju u Crnoj Gori.

17412 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Keković Estate
Foto: Keković Estate

Na nedavno održanoj dodjeli nagrada „Decanter World Wine Awards 2022“, vinarija Keković Estate je jedna od dvije crnogorske vinarije koja je u Crnu Goru donijela velike nagrade! Silver award, srebrnom medaljom odlikovano je vino Vranac 2019 dok je Bronze award, bronzanu medalju osvojilo vino Chardonnay 2020.

Kada govorimo o vinu, i o vinskim takmičenjima, ekspreti u ovoj oblasti imaju samo jednu asocijaciju – a to je Decanter World Wine Awards. Riječ je o najvećem i najuticajnijem vinskom takmičenju sa globalnim dosegom, koji je bez premca u ovoj kategoriji. 2022. godina je bila rekordna kada je riječ o prijavama za DWWA. Čak 18.244 vina iz 54 države svijeta su učestvovale na ovogodišnjem takmičenju.

Keković Estate
foto: Keković Estate

Keković Estate je na svom prvom pojavljivanju na ovom prestižnom takmičenju u Londonu već zavrijedio pažnju svjetske vinske javnosti osvojivši čak 90 poena za Vranac i 88 za Chardonnay.

Iako mlada crnogorska vinarija, u prethodnom periodu je već odlikovana svjetskim priznanjima i to sa 2 zlatne medalje na CWSA takmičenju u Hong Kongu za vino Radovan i Vranac. Na podgoričkom salonu vina održanom sredinom maja ove godine, vinarija Keković Estate je osvojila zlatnu plaketu za vino Radovan a samo mjesec ranije je od strane online zajednice na portalu Lifestyle Montenegro dobila 2 nagrade čitalaca i to za najbolje crnogorsko crveno vino – Radovan i za najboljeg mladog vinara – koje je pripalo našoj kolegenici Kristini Roganović, tehnologu u vinariji Keković Estate.

Keković Estate
foto: Keković Estate

2022. godina je za vinariju Keković zaista od posebnog značaja. Osvojiti visoke poene uglednih svjetskih vinskih kritičara kao i velike medalje na međunarodnim ocjenjivanjima vina, san je mnogih vinara i cilj do koga se stiže posvećenim radom i velikom pažnjom u svakom dijelu postupka proizvodnje. „Ovako velika priznanja dolaze kao vjetar u leđa da se nalazimo na dobrom putu ali predstavljaju i obavezu da budemo još bolji iz godine u godinu.“

Keković Estate spada u male vinarije koje se najbrže razvijaju u Crnoj Gori. Na lokalitetu Novo Selo u svom posjedu imaju hektar vinove loze a do kraja godine će biti posađena još dva i po hektara bijelih sorti za vrunska bijela vina na lokalitetu Kopilje na čak 630m nadmorske visine. Već godinu dana nakon toga planirana je sadnja čak 4 hektara crvenih sorti na ćemovskom polju. 2021. godine njihova vina izlaze na tržište i već broje 6 etiketa: Chardonnay, Sauvignon Blanc, Rose, Vranac, Merlot i Radovan. Pored vina, Keković Estate na svom imanju njeguje 150 stabala maslina i 200 lavandi.

Na samo 15 minuta od centra Podgorice će već krajem ljeta biti otvorena degustaciona sala čime i zvanično počinje vinski turizam za ovu malu crnogorsku vinariju. U naredne 2 do 3 godine planirano je otvaranje potpuno nove vinarije i degustacionih sala po najsavremenijim standardima na čak 1.500 kvadratnih metara.

Web sajt: www.kekovicestate.me

Instagram: @kekovicestate

Telefon: 067-162-162

Novo Selo bb, Danilovgrad