Do kraja maja 68 izbjeglica podnijelo zahtjev za međunarodnu zaštitu

Iz Građanske alijanse kazali da raseljavanja ovog obima sa ratnim uzrocima gotovo po pravilu praćeno kršenjima ljudskih prava, od država porijekla, preko država tranzita, pa sve do država u kojima i zvanično zatraže azil

3318 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Screenshot/ Građanska alijansa
Foto: Screenshot/ Građanska alijansa

Broj izbjeglica u svijetu u posljednje dvije godine porastao je za 25 odsto, i po procjenama Agencije Ujedinjenih nacija za izbjeglice (UNHCR), na današnji dan više od 100 miliona ljudi je prinudno raseljeno širom planete. Više od 40 odsto tog broja – čine djeca, istakli su iz Građanske alijanse (GA) povodom Svjetskog dana izbjeglica.

"Razlozi masovnih i prisilnih raseljavanja variraju od ratnih sukoba, političkih progona i ekonomskih poremećaja, dok su ekološki problemi sve prisutniji među uzrocima. Iako problemi tog tipa još uvijek ne opterećuju crnogorsko društvo u značajnoj mjeri – sami pomen nedostatka vode za piće, zagađenog vazduha i klimatskih promjena – kao uzroka raseljavanja čitavih zajednica, ne mogu i ne smiju biti ignorisani", ističu iz GA.

Dodaju da je raseljavanje ovog obima i sa ovakvim uzrocima gotovo po pravilu praćeno kršenjima ljudskih prava, od država porijekla, preko država tranzita, pa sve do država u kojima i zvanično zatraže azil.

"Od prava na život, sprječavanja torture pa sve do diskriminacije i pristupa osnovnim državnim servisima koji garantuju život dostojan čovjeka – izbjeglice prolaze kroz ozbiljne probleme, nerijetko se susrijećući sa stigmom i predrasudama, umjesto sa razumijevanjem i solidarnošću".

Iz GA navode da je tokom 2021. godine 3.336 osoba izrazilo namjeru da zatraži međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori, a svega njih osam odsto ili 272 je podnijelo zahtjev za međunarodnu zaštitu, dok je njih 14 na kraju i dobilo neki vid međunarodne zaštite u Crnoj Gori.

"Do kraja maja 2022. godine 1.040 osoba je izrazilo namjeru da zatraži međunarodnu zastitu u Crnoj Gori, a svega njih sedam odsto, odnosno 68 lica je podnijelo zahtjev, dok je njih petoro do sada dobilo međunarodnu zaštitu u Crnoj Gori. Sa druge strane, Crna Gora je omogućila svim izbjeglicama iz bivše Jugoslavije, koje su to željele, da se integrišu u Crnoj Gori. Ipak, njih 192 je još uvijek u potupku trajnog rješavanja njihovog pravnog statusa", kazali su iz GA.

Iz GA su dodali da u saradnji sa UNHCR-om pružaju besplatnu pravnu pomoć tražiocima azila, koja uključuje i zastupanje pred domaćim institucijama, kao i podršku u integraciji i pristup neophodnim socijalim servisima, tržištu rada i obrazovanju.

"GA pruža besplatnu pravnu pomoć licima sa prostora bivše Jugoslavije i licima u riziku od apatridije. Takođe, GA nedavno je u Baru otvorila područnu kancelariju, kako bi pojačali podršku sve većem broju izbjeglica iz Ukrajine, koji su uglavnom smješteni u primorskim opštinama".

Bonus video: