čestitao nacionalni dan muslimana crne gore

Đeka: Muslimanski narod važan korpus crnogorskog društva

Đeka je istakao da je Crna Gora stvorena i obnovljena željom i voljom svih njenih građana i građanki, te da je primjer mirnog i uspješnog suživota na Balkanu

2868 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Ministar ljudskih i manjinskih prava Fatmir Đeka je povodom Nacionalnog dana Muslimana Crne Gore kazao da je muslimanski narod važan korpus crnogorskog društva.

Đeka je čestitao muslimanima njihov dan i istakao da je Crna Gora stvorena i obnovljena željom i voljom svih njenih građana i građanki, te da je primjer mirnog i uspješnog suživota na Balkanu i dodao da Crnu Goru činimo svi mi zajedno koji smo njeno lice.

Đeka je naveo i da je ova Vlada sastavljena od ljudi koji, cijeneći sve što je postigla Crna Gora do sada, neće dati sebi za pravo da ulože manje napora nego što se od njih očekuje.

"Zato smo odlučni da joj pomognemo, ujedinjeni oko zajedničkog cilja da na svom evropskom putu stigne do svog odredišta, u grupu država Evropske unije, kao punopravna članica. Crna Gora će završiti svoj integracioni proces i sa zadovoljstvom mogu reći da su njeni manjinski narodi sa žarom i maksimalnim trudom radili na ispunjenju tog cilja", rekao je on.

Iz Ministarstva su saopštili da se Nacionalni dan Muslimana Crne Gore obilježava u našoj zemlji unazad tri godine, kada je proglašen odlukom Savjeta Muslimanskog naroda Crne Gore.

"20. juna je izabran iz razloga što je 20 juna 1912. godine, Ukazom o postavljenju, Knjaz Nikola za muftiju crnogorskih Muslimana imenovao Murtezu Karađuzovića. Tog dana su crnogorski Muslimani prvi put u svojoj istoriji dobili duhovnog poglavnika iz redova domicilnog naroda", navodi se u saopštenju tog resora.