Glavni grad: Niži porez na nepokretnosti za građane

Prema podacima Uprave za statistiku od 24. marta, prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Podgorici u 2021. iznosila je 1.211 euro, u 2020. godini 966 eura, dok je u 2019. prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u glavnom gradu iznosila 1.066 eura

9089 pregleda 4 komentar(a)
Sa sjednice lokalnog parlamenta, Foto: skupstina.podgorica.me
Sa sjednice lokalnog parlamenta, Foto: skupstina.podgorica.me

Poreska osnovica za obračun poreza na nepokretnosti za 2022. godinu biće niža nego godinu ranije i iznosiće 1.081 euro, to se navodi u Odluci koju su jednoglasno danas na sjednici Skupštine Glavnog grada podržala 33 prisutna odbornika.

U obrazloženju, pored ostalog, navodi se da je razlog za njeno donošenje taj jer je u proteklom periodu došlo do povećanja prosječne cijene kvadratnog metra u novogradnji za Glavni grad više od 20 odsto, te da bi zbog toga i cijena poreza u odnosu na prošlu godinu značajno porasla.

Iz Glavnog grada podsjetili su da je Zakonom o porezu na nepokretnosti propisano da, "ukoliko je, prema podacima Uprave (za statistiku), prosječna tržišna cijena metra kvadratnog nepokretnosti u odnosu na prethodnu godinu povećana povećana za više od 20 odsto, opština može poresku osnovicu utvrditi na osnovu prosječne tržišne cijene metra kvadratnog nepokretnosti za tri godine koje prethode godini za koju se oprez utvrđuje, a koje objavljuje Uprava".

Prema podacima Uprave za statistiku od 24. marta, prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u Podgorici u 2021. iznosila je 1.211 euro, u 2020. godini 966 eura, dok je u 2019. prosječna cijena kvadrata stana u novogradnji u glavnom gradu iznosila 1.066 eura.

"Kako je nesporno došlo do povećanja prosječne cijene kvadratnog metra stana u novogradnji za Glavni grad za više od 20 odsto, što bi za posljedicu imalo značajno povećanje iznosa poreza na nepokretnosti u odnosu na utvrđeni iznos poreza za 2021. godinu, ovim aktom se utvrđuje osnovica u nižem iznosu na osnovu prosječne tržišne cijene kvadratnog metra nepokretnosti za tri godine koje prethode 2022. godini, te proizilazi da prosječna tržišna cijena kvadratnog metra nepokretnosti iznosi 1081 euro", piše u odluci.

Odluka stupa na snagu danom donošenja.

Bonus video: