Ulcinj: Predizborni posao bivše vlasti moraće da rješava nova uprava - džaba put kad je preko privatnog imanja

Od Javora do Potoka u Limanu, ima još oko 350 metara neasfaltiranog puta. Blokada je u blizini Javora, a put je bio prohodan dvadesetak dana

5779 pregleda 5 komentar(a)
Dalje se ne može, Foto: Samir Adrović
Dalje se ne može, Foto: Samir Adrović

Od probijanja puta od ceste za Valdanos preko Javora pa do Potoka u Limanu, strateški važnog pravca koji u velikoj mjeri rasterećuje saobraćaj ka tom naselju, za sada niko nema koristi jer je jedan od mještana blokirao prolaz kroz svoju imovinu.

Nezadovoljan, navodno, odnosom bivše lokalne uprave, on je na put nasuo kamenje i ispred napisao “stop privatno”.

Tako se vjerovatno najvažnije dostignuće bivše ulcinjske vlasti pokazalo kao traljav i nezavršen posao, koji će morati da rješava nova uprava.

”Taj put je pun pogodak, moraćemo da riješimo sporove”, kazao je “Vijestima” novi predsjednik opštine Omer Bajraktari.

Put je probijen prošle godine, a do Javora, svojevrsnog spomenika prirode u Ulcinju, asfaltiran je uoči izbora 27. marta.

”Asfaltirali smo oko 300 metara puta, za više nije bilo novca”, kazao je “Vijestima” izvor iz bivše uprave.

Od Javora do Potoka u Limanu, ima još oko 350 metara neasfaltiranog puta. Blokada je u blizini Javora, a put je bio prohodan dvadesetak dana.

Postojeći put od pravoslavne crkve ka Limanu je uzak, opasan za pješake, a do željene destinacije doći ljeti često je nemoguća misija.

Mještanin Selim Resulbegović kazao je da korišćenje puta dodatno usložnjava to što je dvosmjeran sa maksimalnom širinom od tri metra.

”Ukoliko ga Opština ne pretvori u jednosmjeran pravac, trebalo bi ga zatvoriti. Rješenje je u njegovom proširenju, što nije velika investicija za Opštinu, ali pod uslovom da bude u jednom smjeru, i to ka groblju, a vraćanje kod Crkve na gornjoj strani”, kazao je Resulbegović, vodeći ulcinjski arhitekta.

Ona upozorava da ja Liman u permanentnoj opasnosti od požara i njegovih mogućih posljedica.

”Bajkoviti pejzaž, sa starim maslinjacima i gustom makijom koja seže do mora, u stalnoj je opasnosti od požara i posljedica budući da postojećim putem ne može proći efikasno vatrogasno vozilo kao ni ambulantna kola hitne pomoći”, pojasnio je.

Sve to, naveo je, natjeralo je stanovnike Limana 1 i 2 da se solidarišu i da sopstvenim sredstvima pokrenu realizaciju projekta spajanja limanskog i puta ka Valdanosu, u saradnji sa Opštinom.

”Jasno je da se radi o strateškom povezivanju Limana sa urbanim dijelom grada jer bi i mještani i turisti mnogo lakše stizali do željene destinacije, izbjegavajući posebno ljetnje kolapse saobraćaja. Bio bi to odušak i rasterećenje postojećeg, neuslovnog puta”, naveo je Resulbegović.

Put lijevo od stabla javora, izlazi na Belveder u Meterizima. I taj put u značajnoj mjeri može da rastereti saobraćaj prema Starom gradu. Za razliku od desnog kraka, na njemu nema blokada.

Veličanstveni javor - simbol Ulcinja

Danima su prošle godine Meterižani Vesko Đakonović i Mićo Bevenja, ne štedeći sebe, čistili zatrpani kanal i okolinu oko stabala javora - “simbola Ulcinja”.

”Česma je bila pod zemljom a voda sa izvora je pijaća. Niko o tome nije vodio računa”, kaže Đakonović.

Simbol Ulcinja
Simbol Ulcinjafoto: Samir Adrović

Smješten u prekrasnoj dolini između Meteriza, Limana i maslinjaka, javor je uvijek bio omiljene mjesto djece i njihovih bezbrižnih igara.

”Javor je pravi prirodni raritet. Skoro uvijek časove u prirodi provodili smo na tom mjestu. To je simbol Ulcinjana, baš kao i onaj javor na Pristanu”, kazao je Resulbegović.

Novi prolaz do Limana budi san o marini

Resulbegović je ocijenio da početak probijanja puta budi nadu o skorijoj realizaciji izgradnje gradske marine ispod Starog grada, što je, kako je naveo, san svakog Ulcinjanina..

”A posebno spajanje marine tunelom sa Malom plažom, što bi u krajnjem dalo potpuni smisao otvaranju ovog puta u skladu sa važećim urbanističkim rješenjima grada”, kazao je Resulbegović.

Bonus video: