CDT: Široka podrška medija odbrani novinarstva od dezinformacija

Saglasnost oko potrebe za borbom protiv dezinformacija i principima na kojima ona počiva pokazuje da postoji prostor za "dobru i korisnu podjelu" – na medije koji se bave novinarstvom u javnom interesu, nasuprot publikacijama koje šire dezinformacije iz ekonomskih, političkih ili ideoloških motiva, kazala je programska direktorica CDT-a Milica Kovačević

2315 pregleda 5 komentar(a)
Kovačević, Foto: CDT
Kovačević, Foto: CDT

Centar za demokratsku tranziciju (CDT) saopštio je da je veliki broj crnogorskih medija i medijskih organizacija podržao Inicijativu o zaštiti profesionalnog novinarstva od negativnog uticaja lažnih vijesti, kao i uspostavljanje Fonda za suprotstavljanje dezinformacijama, čija je svrha očuvanje i unaprjeđenje novinarstva u javnom interesu.

Podsjećaju da CDT, u saradnji sa Društvom profesionalnih novinara Crne Gore (DPNCG) i uz podršku Evropske unije, od početka godine sprovodi konsultacije i radi na pripremi te inicijative koja, kako su kazali, počiva na ideji da borba protiv dezinformacija ne može biti uspješna ako je ne podržavaju i ne predvode mediji i novinari koji djeluju u javnom interesu.

Crnogorski mediji su, kako navodi programska direktorica CDT-a Milica Kovačević, prihvatili da učestvuju u postupku pripreme i definisanja pravila funkcionisanja budućeg Fonda koji će u formi predloga biti upućen nadležnom ministarstvu i Vladi. Kazali su da je ta NVO već predstavila tu ideju Ministarstvu kulture i medija i da imaju razumijevanje tog resora za njihovu inicijativu.

"Podržavaoci inicijative, iako dolaze sa različitih pozicija i imaju različite uređivačke politike, saglasni su oko principa koji čuvaju novinarstvo od pogubnog uticaja dezinformativnih kampanja i aktivnosti. Oni će nastojati da da u svom radu afirmišu načela transparentnosti, integriteta, tačnosti, korišćenja kredibilnih izvora, etike i prava na ispravku informacije", dodaje Kovačević.

Inicijativu o zaštiti profesionalnog novinarstva od negativnog uticaja lažnih vijesti podržali su, kako je saopšteno, nacionalni javni servis RTCG, televizije sa nacionalnom frekvencijom Vijesti i Nova M, kao i televizije Adria i A Plus. Takođe, podršku našoj inicijativi su dali i lokalni javni emiteri, radio-televizije Nikšić, Pljevlja, Cetinje i Rožaje .

"Uz već pomenutu medijsku kuću Vijesti, podršku smo dobili i od dnevnih novina Pobjeda i Dan uključujući i portale, i od nedjeljnika Monitor. Inicijativu podržava i novinska agencija MINA, kao i portali CDM, Portal Analitika, Onogost.me, Normalizuj.me, Investitor.me, Bizniscg.me, Ulcinj.info. Našu inicijativu podržavaju i brojne radio stanice: Radio Tivat, Radio Titograd, Radio D, Elmag, Mag i El, Radio Laki, Radio Krš i Radio Feniks. Podršku inicijativi dali su i organizacije koje se bave medijima Institut za medije Crne Gore, Centar za istraživačko novinarstvo (CIN), Medijska Asocijacija Jugoistočne Evrope (MAJE), Medijski savjet za samoregulaciju, NVO 35 mm i Građanska Alijansa. Inicijativu su podržali i pojedinci – brojni novinari/ke i urednici/e iz različitih medijskih kuća", navodi Kovačević.

Ona je ocijenila da takva saglasnost medija oko potrebe za borbom protiv dezinformacija i principima na kojima ona počiva pokazuje da u Crnoj Gori, uprkos "tradicionalnoj podijeljenosti medijske scene", postoji prostor za "jednu dobru i korisnu podjelu" – na medije koji se bave novinarstvom u javnom interesu nasuprot publikacijama koje šire dezinformacije iz ekonomskih, političkih ili ideoloških motiva.

Kovačević je najavila da će CDT i DPNCG do kraja godine, nakon inkluzivnog i otvorenog konsultativnog procesa, ponuditi Vladi model za pružanje podrške medijima koji se žele pridružiti borbi protiv dezinformacija.

Tekst Inicijative o zaštiti profesionalnog novinarstva od negativnog uticaja lažnih vijesti je dostupan ovdje. Iz CDT-a su pozvali sve medije i medijske organizacije koje su "iz bilo kog razloga propustili da podrže ovu inicijativu", da to učine do kraja jula, na način što će CDT-u poslati saglasnost da prihvataju inicijativu te organizacije.

Bonus video: