Kreirali Viber stikere o evropskoj integraciji Crne Gore

Iz Generalnog sekreterijata su pozvali građane da preuzmu stikere "koji na zanimljiv način približavaju proces pristupanja Crne Gore EU"

3682 pregleda 8 komentar(a)
Foto: PR Centar
Foto: PR Centar

U cilju obilježavanja desete godišnjice pregovora sa Evropskom unijom, Sektor za informisanje javnosti o EU i procesu pristupanja EU Generalnog sekretarijata Vlade Crne Gore kreirao je Viber stikere koji su vezani za integraciju Crne Gore u EU.

Iz tog resora su ocijenili da su pregovori o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji građanima, a posebno mladima, često nerazumljiv i previše tehnički proces.

Zato se, kako dodaju, trude da im evropske integracije i proces pregovora što više pojednostave i približe.

Kako bi podstakli građane da preuzmu i koriste stikere, kampanji promocije pridružili su se potpredsjednica Vlade i ministarka evropskih poslova Jovana Marović, ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović, državni sekretar u Ministarstvu pravde Bojan Božović i zamjenik generalnog sekretara Vlade Ilir Hasani.

"Crna Gora je prije 10 godina otvorila pregovore sa EU i u ovom procesu imali smo brojne uspone i padove i velika očekivanja građanki i građana. Često se stiče utisak da se administracija teško nosi sa teretom pregovora. Nije lako, ali ova Vlada ima znanje, spremnost i odlučnost da tas na vagi prevagne na našu stranu", kazala je Marović.

Kad je riječ o pregovorima, najčešće se pominje vladavina prava i poglavlja 23 i 24.

Državni sekretar u Ministarstvu pravde Bojan Božović napominje da je Crna Gora otvorila poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava još 2013. godine što samo po sebi govori o tome da je dugo u tom procesu, ali sa druge strane, vjeruje da će taj proces ubrzo biti gotov.

"Nadamo se da ćemo uskoro privremena mjerila za poglavlje 23 i 24 pretočiti u završna, što bi značilo i kraj cijelog procesa", kazao je Božović.

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović podsjetila je da Crna Gora već dugo pregovara sa EU, ali da ohrabrenja iz Brisela daju novu snagu ovoj Vladi da taj proces privede kraju.

"Dobre vijesti stižu nam iz Brisela da do 2024. godine možemo završiti naše obaveze u ovom procesu. Jako je važno da u narednom periodu intenzivno radimo da bi Crna Gora bila sljedeća članica EU", poručila je Novaković Đurović.

Zamjenik generalnog sekretara Vlade Ilir Hasani je istakao da Crna Gora ide ka EU i to je jedini put koji vidi kao ispravan i koji garantuje ljepšu budućnost građanima.

"Naša obaveza je da radimo na jačanju vladavine prava i većoj distribuciji pravde kako bi u našoj Crnoj Gori stvorili ekonomski, politički i društveni stabilan ambijent, ali i kako bi u što kraćem roku postali punopravna članica EU", rekao je Hasani.

Iz Generalnog sekreterijata su pozvali građane da preuzmu stikere "koji na zanimljiv način približavaju proces pristupanja Crne Gore EU".

Stikere možete preuzeti OVDJE.

Bonus video: