Raskidaće ugovore zbog ležaljki i suncobrana

Mikijelj je poručio da su zakupci dužni da polovinu kupališta oslobode plažnog mobilijara, koji se nakon 17 časova ne smije naplaćivati

36115 pregleda 58 komentar(a)
Polovinu plaža osloboditi mobilijara, Foto: Vuk Lajović
Polovinu plaža osloboditi mobilijara, Foto: Vuk Lajović

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom upućivaće dvije opomene, a potom će raskidati ugovore sa zakupcima koji ne budu polovinu kupališta oslobodili plažnog mobilijara, ili koji nakon 17 časova budu naplaćivali izdavanje ležaljki i suncobrana.

To je “Vijestima” kazao direktor Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj.

Na pitanje da li će JP “Morsko dobro” uticati na zakupce da ne povećavaju cijene izdavanja plažnog mobilijara, kada su im zakupnine kupališta za ovu godinu ostale nepromijenjene, Mikijelj je kazao da “definitivno JP ‘Morsko dobro’ ne može da utiče na cijene mobilijara”, jer je, kako je pojasnio, to individualna odluka samih zakupca.

”Vjerovatno oni na osnovu ponude i potražnje formiraju cijene. Ono što je meni značajno s pozicije koju pokrivam da u Crnoj Gori imamo diverzifikovanu ponudu. Imate plaže na kojima možete da iznajmite mobilijar do deset eura, a s druge strane imate i plaže gdje je cijena iznajmljivanja mobilijara znatno veća. Mislim da svaki turista koji dođe u Crnu Goru može da nađe nešto za sebe”, naglasio je Mikijelj.

Kako je naveo, ono na šta će Javno preduzeće “Morsko dobro” insistirati i što će biti prioritet kontrola tokom glavne sezone je da se ispoštuje odluka o nenaplaćivanju mobilijara nakon 17 časova, kao i da polovina kupališta mora biti oslobođena mobilijara.

”Vjerujte da ćemo ove godine biti rigorozni da to mora biti ispoštovano. To su okviri u kojima možemo djelovati”, kazao je Mikijelj.

On je rekao da je na sastanku Koordinacionog tijela predočio da JP “Morsko dobro” nema mogućnost bilo kakvih finansijskih kazni, kako bi na taj način stimulisali red na kupalištima.

Mladen Mikijelj
Mladen Mikijeljfoto: Vuk Lajović

”Ono što možemo je da formiramo službenu zabilješku, da se evidentira nepravilnost i da se kroz određeni postupak dođe do raskida ugovora. Prošle godine smo bili tolerantni iz prostog razloga jer smo htjeli da damo doprinos oporavku turističke privrede koja je doživjela veliki problem zbog odluka Vlade iz 2020. godine. Ove godine imamo drugačiju realnost, turistička privreda se oporavila i sada ćemo zagovarati red na kupalištima. Ono što definitivno nećemo tolerisati je da se polovina kupališta oslobodi od moblijara. Onaj ko to bude kršio i ukoliko poslije dvije opomene ne bude to doveo u red, odlučićemo se za raskid ugovora”, kazao je Mikijelj.

”Vijesti” su ranije objavile da je iznajmljivanje seta suncobrana i dvije ležaljke od deset eura do 150 eura u zavisnosti od ekskluziviteta plaže.

Građani i turisti imaju mogućnost da probleme koje uoče na plažama prijave kancelarijama JP “Morsko dobro” u svim primorskim opštinama ili na broj telefona kol centra Nacionalne turističke organizacije.

Oslobađnje polovine kupališta od mobilijara ne važi za hotelska kupališta.

Cijene zakupa djelova morskog dobra od naredne godine biće povećana. Vlada je prije dvije sedmice prihvatila predlog Javnog preduzeća za upravljanje morskim dobrom te usvojila izmjene i dopune Cjenovnika početnih naknada za zakup i korišćenje morskog dobra.

Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore kako je “Vijestima” tada rečeno je stava “da se svi resursi koji pripadaju morskom dobru neće davati ispod realnih vrijednosti zakupa, kakva je praksa bila u prethodnom periodu”.

”Javno preduzeće je, vodeći računa o lokacijama u zoni morskog dobra, konstatovalo da je važeći Cjenovnik iz 2019. godine u pogledu zona pojedinih lokacija, u prethodnom periodu bio prilagođen željama i zahtjevima pojedinaca. Djelovi morske obale, koje su lokalno stanovništvo i turisti po njihovoj posjećenosti, opremljenosti i eksluzivnosti prepoznali kao atraktivne destinacije, bili su u visini godišnje naknade ispod svake realne cijene. Iz tog razloga, bilo je neophodno da se predmetne lokacije zoniraju na drugi način u odnosu na važeći Cjenovnik iz 2019. godine”, saopštili su “Vijestima” iz Javnog preduzeća.

Nova cjenovna politika će doprinijeti uvećanju prihoda Javnog preduzeća, koji će biti usmjeren na ulaganje u obalnu infratukturu.

Usvojene izmjene i dopune cjenovnika početnih naknada ne odnose se na zakupce koji izvršavaju obaveze u skladu sa zaključenim Ugovorima o korišćenju do 31.12. 2023. godine. Do sada su pojedine plaže davane u zakup po nerealno niskim cijenama do 500 eura za godišnju zakupninu, velike povoljnosti su bile i za hotelijere koji su dobijali najatraktivnije djelove, ali i za zakupce na Adi Bojani.

Bonus video: