Ogromnu štetu tek će da izmjere

Usjevi u pojedinim podgoričkim naseljima, Zeti i Tuzima su potpuno uništeni, a vlasti bi preliminarne procjene trebalo da imaju tokom sedmice

22856 pregleda 12 komentar(a)
Najviše stradale lubenice, Foto: Glavni grad
Najviše stradale lubenice, Foto: Glavni grad

Šteta prouzrokovana prošlonedjeljnim gradom na poljoprivrednim gazdinstvima je ogromna, kako na teritoriji Podgorice, tako i u opštini Tuzi, ali još nema preciznih podataka.

Usjevi su u pojedinim naseljima potpuno uništeni, ali gradske i opštinske vlasti još nemaju tačnu procjenu štete.

Iz Glavnog grada, ali i iz Opštine Tuzi, kažu da će preliminarne novčane procjene imati najvjerovatnije tokom naredne sedmice, ali ističu da je šteta na zasadima od 30 do 100 odsto, u zavisnosti od područja.

Kad je u pitanju teritorija Podgorice, kazali su “Vijestima” iz Službe za poljoprivredu Glavnog grada, grad je načinio najveću štetu poljoprivrednim domaćinstvima u Donjoj Gorici, Dajbabama i Dahni, ali i na području gradske opštine Golubovci, posebno u selu Mataguži.

Šteta i do 90 odsto na usjevima u podgoričkim naseljima
Šteta i do 90 odsto na usjevima u podgoričkim naseljimafoto: Glavni grad

”U petak, 24. juna, rukovodilac Službe za podršku poljoprivredi Glavnog grada Dušan Radonjić obišao je domaćinstva u Donjoj Gorici, Dajbabama i Dahni i lično se uvjerio u stepen pričinjene štete koja je značajna. Tom prilikom je informisao poljoprivrednike pogođenih područja koje su procedure oko prijave štete i komisijske procjene”, navode iz Službe za poljoprivredu Glavnog grada.

Kasnije, istog dana, Radonjić i predsjednica Gradske opštine Golubovci Tanja Stajović sa saradnicima obišli su gradom pogođeno područje naselja Mataguži.

Procjena štete na gazdinstvima tokom predstojeće sedmice
Procjena štete na gazdinstvima tokom predstojeće sedmicefoto: Glavni grad

”Prilikom obilaska konstatovana je šteta na zasadima lubenica, vinogradima i voćnjaku. Na osnovu konstatovanog na terenu, u gradom teško pogođenim područjima, elementarna nepogoda je uzrokovala štete na jednogodišnjim i višegodišnjim zasadima od 30 do 90 odsto, u pojedinim slučajevima, dovodeći u pitanje i normalnu proizvodnju u narednoj godini”, odgovorili su “Vijestima” iz Službe za poljoprivredu.

Ističu da komisija tek treba da izvrši finansijsku procjenu nastalih šteta, a na osnovu priložene foto-dokumentacije koju su podnosioci zahtjeva priložili.

”Uz foto-dokumentaciju priložena je i kvantifikacija zasada kroz površine i broj biljaka, što će komisiji poslužiti da precizno odredi visinu nastale štete. Procjene štete ćemo proslijediti Vladinoj komisiji i zajedno sa njima pokušati da nađemo način i procijenimo mogućnost i stepen obeštećenja”, poručuju iz Glavnog grada.

Padao i grad veličine oraha
Padao i grad veličine oraha

Sekretarka Sekretarijata za poljoprivredu i ruralni razvoj u Opštini Tuzi Ismeta Gjoka kaže da je do petka (1. jula) štetu prijavilo blizu 200 poljoprivrednika, a da je opštinska komisija uspjela da obiđe dvije trećine tih gazdinstava.

”Nakon nepogode, poljoprivrednike je obišao potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Vladimir Joković, državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede Budimir Mugoša, predsjednik Opštine Tuzi Nik Đeljošaj i ja… Dva dana su na terenu bile dvije komisije, kako bi što prije dobili podatke o šteti. Procjena nije još urađena, ali gdje je grad zahvatio zasade lubenica i vinove loze možemo slobodno reći da je šteta gotovo 100 odsto. Vjerujem da ćemo podatke o procjeni u eurima imati tokom sljedeće sedmice”, kazala je Gjoka.

Napomenula je da u ovom trenutku ne može precizirati na koji način Opština Tuzi može pomoći gazdinstva koja su pretrpjela štetu.

”Treba da imamo sve potrebne podatke koji se odnose na broj poljoprivrednih gazdinstava koja su pretrpjela štetu, površine, kulture… da bismo odredili na koji način ćemo pomoći proizvođače, kako bi ublažili posljedice. Opština Tuzi ima svoj agrobudžet, ali je veoma skroman, a njime je predviđena mjera podrške biljnoj proizvodnji. Mislim da ta sredstva možemo djelimično iskoristiti za pomoć. Ako budžet Opštine može podnijeti namet kao što su sredstva koja bi bila opredijeljena za ublažavanje posljedica od elementarnih nepogoda, vjerujem da će biti razumijevanja i od strane ostalih državnih organa koji donose odluke”, zaključila je Gjoka.

Bonus video: