Arhitekte iz HN upozoravaju odbornike SO: Ovo je pokušaj uvođenja nezakonitog načina planiranja

"Ovakav način planiranja prostora od strane lokalnog parlamenta ne poštuje i obesmišljava važeću plansku dokumentaciju i nacrt PUP-a, koji je u toku završne izrade,a koji u svojoj generalnoj urbanističkoj razradi za CLS Herceg Novi, niz lokacija iz ovih odluka , ni danas ne prepoznaje kao turističke objekte-hotele", tvrde novske arhitekte
92 pregleda 0 komentar(a)
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Herceg Novi, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 10.10.2017. 14:06h

Na namjeru odbornika SO Herceg Novi da na sjutrašnjoj sjednici donesu odluke kojima se definiše mjesto za izgradnju turističkih objekata od javno lokalnog interesa u Njegoševoj i Ulici Desete hercegovačke brigade, i turističkih kompleksa u Igalu, Ratiševini i Trebesinu, reagovali su iz hercegnovske područne jedinice komore arthitekata Crne Gore (KAHN) tvrdnjom da je to pokušaj uvođenja nezakonitog načina planiranja.

"Kao strukovno udruženje želimo da vam prije donošenja navedenih odluka dobronamjerno ukažemo da turistički objekti-hoteli, koji su u odlukama navedeni, ne mogu biti objekti od javnog-lokalnog interesa, jer je Zakonom o uređenju prostora i izgradnji objekata(“Sl.list CG”,broj 51/08,40/10,34/11,47/11,35/13,39/13,33/14) čl. 7,tačno definisano koji su objekti od lokalnog, a koji od državnog interesa", navodi se u otvorenom pismu KAHN.

U pismu se tvrdi da bi usvajanjem tih odluka, odbornici sebi dali za pravo da derogiraju postojeću plansku dokumetnaciju, koja je na zakonom propisan način, usvojena u lokalnom parlamentu.

"Ovakav način planiranja prostora od strane lokalnog parlamenta ne poštuje i obesmišljava važeću plansku dokumentaciju i nacrt PUP-a, koji je u toku završne izrade,a koji u svojoj generalnoj urbanističkoj razradi za CLS Herceg Novi, niz lokacija iz ovih odluka , ni danas ne prepoznaje kao turističke objekte-hotele", tvrde novske arhitekte.

Upozoravaju da su dvije lokacije iz ovih odluka u zoni zašićenog Zapadnog Podgrađa. Jedna od njih je u zoni Zaštićenog kulturnog dobra, a druga u Bafer zoni-zoni zaštite. Ova važna činjenica je u odlukama potpuno zanemarena.

"Ovakvim načinom određivanja, koji su objekti od javnog interesa, je pokušaj uvođenja nezakonitog načina planiranja,a usvajanjem ovakvih odluka,odbornici neposredno učestvuju u uvođenju "anarhije" na polju prostornog planiranja i nepoštovanja važeće planske dokumentacije, donijete i usvojene na zakonom propisan način. Ovakvo ponašanje lokalnog parlamenta ide u prilog resornog Ministarstva kao argumenata za odbranu novousvojenog Zakona o uređenju prostora i izgradnji objekata, a protiv tog i takvog Zakona ovo udruženje, je kao struka, prvo diglo glas", zaključujue se u otvorenom pismu koje je potpisala Snežana Dulović dipl.ing.arh.

Bonus video: