Eko kamp "Sloboda Komarnici"

Pet učesnika kampa ispelo se na Bobotov kuk, a uspon je, kako su saopštili iz DMEN-a iskorišćen da razviju transparent sa natpisom "Sloboda Komarnici“ i na taj način još jednom pošalju poruku protivljenja „potapanja jednog od najljepših kanjona Evrope“, kazali su iz DMEN-a

1912 pregleda 1 komentar(a)
sa kampovanja, Foto: DMEN
sa kampovanja, Foto: DMEN

Nevladina organizacija Društvo mladih ekologa Nikšić (DMEN) organazovala je kampovanje u selu Komarnica na ulaz u kanjonu Nevidio. To je 21. kamp koji pomenuta NVO realizuje na toj lokaciji, a ove godine je učestvovalo njih 22.

Ovogodišnji kamp se odvijao pod sloganom „Sloboda Komarnici“ zbog najave izgradnje hidroelektrane na ovoj rijeci. Pet učesnika kampa ispelo se na Bobotov kuk, a uspon je, kako su saopštili iz DMEN-a iskorišćen da razviju transparent sa natpisom "Sloboda Komarnici“ i na taj način još jednom pošalju poruku protivljenja „potapanja jednog od najljepših kanjona Evrope“, kazali su iz DMEN-a.

Sloboda Komarnici
foto: DMEN

Ukoliko bi se realizovao projekat izgradnje brane na rijeci Komarnici zadužili bismo se najmanje 300 miliona eura, a procjene analitičara iz oblasti energetike su da bi ovaj projekat koštao čak 600 miliona eura. Pri tome imali bi najviše sedam odsto trenutne proizvodnje električne energije, a pri tome bi izgubili spomenik prirode. Struja iz ove elektrane bi se počela proizvoditi najranije za desetak godina, znači oko 2033. godine. Ovaj projekat neće vratiti ljude u Šavnik i Plužine, a sama akumulacija bi se negativno odrazila na turističku sezonu Žabljaka i Šavnika zbog uticaja na mikro klimu a samim tim i na smanjenja sniježnih padavina. To bi u krajnjem moglo značiti i smanjenje izdašnosti vrela od kojih će se napajati eventualno jezero“, navodi se u saopštenju DMEN-a.

Sloboda Komarnici
foto: DMEN

Kako ističu, svjesni su zavisnosti Crne Gore od energije i nijesu protiv novih energetskih objekata, ali ne mogu podržati projekat koji će imati „trajne posledice po biodiverzitet tog područja, a u ekonomskom smislu ćemo imati višedecenijske posledice“.

"Eventualnom izgradnjom HE Komarnica, sigurno nećemo imati energetsku nezavisnost, a uništiće se priroda. Ovaj put ostajemo samo na temi Komarnica, ali smatramo da je ukupno posmatrajući potrebno više vizije kada je u pitanju planiranje u energetskom sektoru koji vodno bogatstvo samo prepozanje kao resurs za proizvodnju električne energije", poručili su ekolozi. U sklopu kampa organizovan je i prolazak kroz kanjon Nevidio.

Bonus video: