Pljevlja: Deponija raste, niko ništa ne preduzima

Radi se o novoformiranim deponijama drvnog i drugog otpada koje se formiraju na zemljištu EPCG u blizini rekultivisanih površina Maljevca. EPCG vezane ruke, ekološka inspekcija nenadležna, komunalna ne reaguje

1928 pregleda 3 komentar(a)
Nova deponija raste, niko ništa ne preduzima, Foto: Goran Malidžan
Nova deponija raste, niko ništa ne preduzima, Foto: Goran Malidžan

Predsjednik Ekološkog društva “Breznica” Milorad Mitrović pozvao je Komunalnu inspekciju i policiju da naloži uklanjanje nelegalne deponije, koja se formira na zemljištu Elektroprivrede u blizini rekultivisanih površina deponije Maljevac, na kojoj se odlagao pepeo i šljaka TE Pljevlja.

Mitrović je na konferenciji za novinare održanoj na Maljevcu kazao da se na tom mjestu nalaze neutvrđene količine otpada za kojeg je ustvrdio da ga odlažu drvoprerađivači koji imaju pilane u neposrednoj blizini.

”Radi se o novoformiranim deponijama drvnog i drugog otpada koje se formiraju na zemljištu Elektroprivrede u blizini rekultivisanih površina deponije Maljevac. Tu se nalaze neutvrđene količine otpada koji odlažu drvoprerađivači. Taj otpad će morati neko da ukloni i to će zahtijevati značajna novčana sredstva. EPCG nije u stanju da to obezbjeđuje i zaštiti, a služba komunalne policije i inspekcije ne reaguju”, rekao je Mitrović.

Apelovao je na sve vlasnike pogona za preradu drveta, da kao savjesni građani svoj otpad deponiju na za to predviđenu lokaciju ili na gradsku deponiju gdje se prema informacijama sa kojima raspolaže odlaganje otpada ne naplaćuje.

Podsjetio je da se deponija nalazi na dva kilometra od grada i u neposrednoj blizini Paleškog potoka koji je izmješten.

”Osim vizuelnog narušavanja pejzaža postoji realna opasnost da otpad završi u Paleškom potoku a i dalje u Borovičkom jezeru u koji se sad uliva nakon njegovog izmještanja jer je proticao ispod Deponije na Maljevcu”, rekao je Mitrović.

Kazao je da bi, kako je obaviješten iz kompanije, Elektroprivreda Crne Gore iskopala kanale koji bi spriječili kamione da odlažu otpad na tim lokacijama, ali da ne mogu to da urade, jer bi zatvorili puteve stanovnicima Zbljeva, čije su kuće i imanja otkupljeni ali još nisu iseljeni.

”Stanovnicima Zbljeva isplaćene su nepokretnosti ali ih oni još koriste, a ne zna se da li će uopšte i iseliti. Ovdje imamo situaciju da se na jednoj strani ulažu milioni u rekultivaciju i sanaciju crne ekološke tačke, a odmah tu s druge strane imamo namjere formiranja novih deponija otpada”, kazao je Mitrović.

Tvrdi da je sa ovim problemom upoznao i ekološku inspekciju, ali je od njih dobio odgovor da to nije u njihovoj nadležnosti već u nadležnosti komunalne inspekcije ili policije.

”Pozivam Komunalnu policiju i inspekciju da konačno počnu da rade posao za koji su plaćani novcem građana. Dosta su plandovali i bili na grbači građana sa svim benefitima koje imaju. Ljudi ne rade ništa. Ovdje se stiče utisak da komunalna policija i inspekcija ne postoje. Načelnik komunalne policije svakog dana prolazi pored deponije, a ništa ne preduzima. Tražimo da se naloži uklanjanje deponije, koje će morati da plate građani ali je bolje da sad to uradimo za par hiljada eura nego kasnije kada deponija naraste više desetina hiljada eura”, rekao je Mitrović.

Bonus video: