Kotorske bedeme posjetilo gotovo 40.000 turista za više od tri mjeseca

Direktorica Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Snežana Jovanić, kazala je da postoji par lokacija koje treba sanirati

4046 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Kotorske bedeme posjetilo je 39.885 turista u periodu od 12. marta do 1. jula.

Direktorica Direkcije za uređenje i izgradnju Kotora Snežana Jovanić, kazala je da je od prodaje ulaznica prihodovano 319.080 eura.

Ona je za Raadio Kotor kazala da kotorski bedemi obuhvataju veliko i nepristupačno područje, kao i da postoji par lokacija koje treba sanirati.

"Međutim, sve neophodne, detaljne podatke nemamo. Zato smo u ovoj godini planirali 3D snimanje cjelokupnih bedema, za šta smo izdvojili 40.000 eura. Isto nam je neophodno kako bi dobili tačan uvid u stanje bedema, a pokrenuli smo i izradu Projekta sanacije najkritičnijih djelova, za što smo takođe planirali određena novčana sredstva", rekla je Jovanić.

Dodaje i da su kandidovali projekte vezane za šetne staze na bedemima, lokacija Sv. Franjo i donji dio bedema, što je obuhvaćeno kroz stavku "Rekonstrukcija i sanacija bedema u Kotoru" u Zakon o budžetu za ovu godinu.

"Planirana su određena sredstva, pa se nadamo početku realizacije ovih investicija tokom godine. Pored tekućeg održavanja šetnih staza, u narednom periodu će se obaviti turističko obilježanje bedema, a vrijednost ove investicije je 18.500 eura", rekla je Jovanić.

Bonus video: