predstavnici vlade obišli problematičnu saobraćajnicu

Državna firma za rušenje puniće rupe koje je ostavio "Civil Engineer"

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma obišla raskopanu saobraćajnicu za najljepu plažu u Tivtu i najavila hitnu reakciju države

10396 pregleda 5 komentar(a)
Sa obilaska MR2 saobraćajnice, Foto: Siniša Luković
Sa obilaska MR2 saobraćajnice, Foto: Siniša Luković

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović juče je nenajavljeno obišla trasu nove MR2 saobraćajnice u Krtolima i raskopano gradilište novog kružnog toka koji tu saobraćajnicu spaja sa ranije izgrađenom MR1 cestom, kao i jedinim putem koji državu povezuje sa najljepšom plažom na Tivatskoj rivijeri -Pržna (Plavi horizont).

"Tek kada se dođe na lice mjesta vidi se koliko je ovo zapravo veliki problem i u kakvom je lošem stanju izvođač radova ostavio ovu lokaciju, te koliko ova situacija direktno loše utiče na naš turizam. Vrlo brzo ćemo se potruditi da pomognemo Opštini da se iznađe neko privremeno rješenje, do raspisivanja tendera za novog izvođača radova“, kazala je ona.

Izrazila je očekivanje da se urgentno tamponiranje i presvlačenje raskrsnice primarnim, nosećim slojem asfalta može završiti za desetak dana i najavila da će pod hitno iznaći rješenje tog gorućeg problema.

Opština Tivat dan ranije uputila je urgenciju premijeru Dritanu Abazoviću da Vlada pod hitno preduzme mjere iz svoje nadležnosti kako bi se raskopana saobraćajnica prema jednoj od najvećih turističkih atrakcija u Tivtu, dovela u elementarno prohodno i stanje sigurno za upotrebu, jer je gradilište napustio dosadašnji izvođač radova, firma „Civil Engineer“ iz Podgorice. Ta firma je pritom, kako je kazao gradonečelnik Komnenović, čak i izvršila nove iskope na raskrsnici kako bi je učinila dodatno neprohodnom.

Povezani članci

06. Jul 2022.

Vlada da reaguje, jer je ugrožena sezona u Tivtu

Sa "Civil Enginerim“ je Opština Tivat kao investitor, 29.juna kada je isticao posljednji produženi rok za završetak posla, raskinula 1,15 miliona eura vrijedan ugovor za izgradnjju MR2 koja je započela još u junu prošle godine i trebalo je da se okonča u roku od 300 dana. "Civil Engineer“ je zato napustio gradilište i ostavio ga u stanju koje ugrožava bezbjednost mještana i turista, a ta je firma zaprijetila da će tužiti Opštinu zbog raskinutog ugovora i navodno joj pričinjene materijalne štete u iznosu od 300.000 eura. Opština Tivat sa druge strane, tvrdi da je "Civil Engineer“ neodgovorno pristupio svojim obavezama, da je ta firma probila sve rokove koji su joj postavljeni, te da je pokušavala da Opštinu kao investitora primora da joj ova preko ugovorene cijene radova, plati još 24 odsto na ime poskupljenja građevinskog materijala i drugih inputa u vrijeme kada su radovi na MR2 več trebali da budu završeni.

Opština je to odbila, pa je podgorička firma u špicu turističke sezone ostavila neobezbijeđeno i neuređeno gradilište i prekopan jedini put ka jednoj od najposjećenijih turističkih arakcija - plaži Plavi horizont. Opštini kao investitoru su zbog loših zakonskih rješenja, i pored ovako alarmantnje situacije vezane ruke i ona još najmanje mjesec dana ne može legalno da uvede drugog izvođača koji će završiti posao i kružni tok u Krtolima učiniti elemantarno prohodnim. S

toga je zatražena hitna reakcija Vlade pa je ministarka Novaković-Đurović juče u pratnji tivatskog gradonačelnika Željka Komnenovića i čelnika MZ "Krtoli", obišla lokaciju. Prethodno je premijer Dritan Abazović stanje na terenu na ovom gradilištu okarakterisao kao „užas“.

"Ipak, na putu smo da riješimo ovaj prioblem na način koji je jednokratan ali može da posluži: to je da specijalizovana državna firma 'Zaštita prostora Crne Gore' dovede svoje mašine i izravna prekopanu trasu saobraćajnice. Ovo što se u Tivtu desilo sa izvođačem "Civil Engineer“ nam se sada svuda dešava da nam izvođači žele izaći iz ugovorenh poslova zbog u međuvremenu povećanih cijena i to nam je veliki problem sa kojima se suočavaju i Vlada i opštine i svi građani“, kazao je Abazović novinarima dodajući da će nakon dobijanja naloga od Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, firma "Zaštita prostora Crne Gore" izaći na teren i „makar upristojiti ovu raskrsnicu da je građani i turisti mogu kako-tako koristiti“.

Najavio je da će odmah nakon toga biti raspisan tender za izbor novog izvođača koji će nastaviti i završiti radove na MR2 saobraćajnici jer je ona od značaja kako za mještane, tako i za strateškog stranog investitora - kompaniju "Luštica Development" koja u Krtolima gradi turistički rizort "Luštica Bay".

Gradonačelnik Komnenović najavio je da će odmah nakon isteka aktuelnog roka od mjesec dana za formalni raskid ugovora sa "Civil Engineerom“ i naplate bankarske garancije od te firme, krajem jula Opština raspisati novi tender i rekao da će "naći mnogo ozbiljnijeg i efikasnijeg izvođača za MR2 koji će ovaj posao privesti kraju na zadovoljstvo svih“.