ukupna vrijednost paketa u hrani iznosi 17.144 eura

"Help" počeo raspodjelu paketa pomoći za izbjeglice iz Ukrajine

"Help će osim za ukrajinske izbjeglice jedan broj paketa, oko 200, podijeliti i za domaće socijalno ugrožene porodice, što je kroz svoju donaciju omogućilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore", zaključuje se u saopštenju

2612 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NVO Help
Foto: NVO Help

U Podgorici je počela raspodjela 400 paketa pomoći za izbjeglice iz Ukrajine koje su došle u Crnu Goru.

Iz humanitarne organizacije Help je saopšteno da će u glavnom gradu biti podijeljeno 30 paketa sa hranom, dok je u Baru isporučeno 280 paketa koji će biti podijeljeni izbjeglima, a u Herceg Novom je dostavljeno 90 paketa.

Pomoć koju je obezbijedila ta humanitarna organizacija se finansira kroz Aktion Deutschland Hilft, mrežu njemačkih agencija za humanitarnu pomoć za brzo i efikasno djelovanje u katastrofama - u inostranstvu.

Iz Help-a su istakli da ukupna vrijednost paketa u hrani iznosi 17.144 eura.

"Pomoć se distribuira kroz mrežu Dobro djelo, pet ukrajinskih volonterskih centara uspostavljnih uz pomoć Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori. U Crnoj Gori, prema raspoloživoj evidenciji, zbog posljedica ruske agresije na Ukrajinu, boravi između 6.000 do 7.000 hiljada izbjeglica, od čega je najveći broj majki sa djecom, ili starije osobe", navodi se u saopštenju.

foto: NVO Help

Osim obezbjeđivanja pomoći u hrani, kazali su da će takođe za jedan broj djece osigurati odjeću, sportsku opremu i dječje rekvizite, a već od početka sljedeće sedmice ukrajinska djeca boraviće u prvom od šest predviđenih ljetnjih kampova, u kojima će im se, radi bolje socijalizacije, a uz adekvatan i stručan program, pridružiti i jedan broj djece iz Crne Gore.

Ukupno će, na šest kampovanja, boraviti 90 ukrajinske djece, koji će imati priliku da se druže sa 30 vršnjaka iz Crne Gore.

"Help će osim za ukrajinske izbjeglice jedan broj paketa, oko 200, podijeliti i za domaće socijalno ugrožene porodice, što je kroz svoju donaciju omogućilo Ministarstvo rada i socijalnog staranja Crne Gore", zaključuje se u saopštenju.