Andrijevica: Inspekcija istražuje bolovanja u Hitnoj pomoći

Mladi Andrijevčani prijavili da su kolege koji su mjesecima radno angažovani u Njemačkoj

2627 pregleda 1 komentar(a)
Zgrada Hitne pomoći u Andrijevici, Foto: Privatna arhiva
Zgrada Hitne pomoći u Andrijevici, Foto: Privatna arhiva

Neažurnost nadležnih pokazuje da država ne želi da stane na kraj drskom kršenja radnih prava u Hitnoj medicinskoj pomoći (HMP) u Andrijevici.

To tvrdi jedan od nezaposlenih mladih medicinskih tehničara Filip Guberinić, koji je, sa ostalim nezaposlenim mladim medicinskim tehničarima, minulog mjeseca inicirao kod inspekcije rada da provjeri ima li zloupotreba bolovanja dvojice medicinskih tehničara, zaposlenih u HMP u tom gradu.

Guberinić kaže da su njihove kolege mjesecima radno angažovani i njemačkom zdravstvenom sistemu, a da u Crnoj Gori koriste bolovanje.

Time je, kako tvrde, onemogućeno zapošljavanje na tim radnim mjestima onih koji čekaju posao.

Andrijevčani su, nakon upućene incijative, 23. juna dobili odgovor od Inspekcije rada da provjera zloupotrebe bolovanja nije u njihovoj nadležnosti.

Iz te inspekcije su saopštili i da je incijativa Guberinića i drugih proslijeđena Zdravstvenoj inspekciji.

Međutim, kako je “Vijestima” kazala glavna zdravstveno-sanitarna inspektorka dr Karmela Mujičić, njoj je Inspekcija rada inicijativu dostavila tek 5. jula, odnosno istog dana kad su “Vijesti” pitale za razloge nereagovanja na ono što Andrijevčani tvrde.

”Inspekcija rada je 5. jula proslijedila inicijativu Milonje Čukića i Filipa Guberinića u vezi sa eventualnom zloupotrebom bolovanja dva medicinska tehničara zaposlena u Zavodu za hitnu medicinsku pomoć u Andrijevici. Zdravstveni inspektor je dobio nalog da izvrši nadzor u okviru svoje nadležnosti. Nakon završenog nadzora obavjestićemo Vas o zatečenom stanju”, kazala je Mujičićeva.

Nezaposleni medicinski tehničari podsjećaju da njihove kolege, koje “paralelno zarađuju u Njemačkoj, a u Crnoj Gori primaju platu, ne mogu da pribave nikakav dokaz o tome da su trenutno u našoj državi, osim da prilože lažne papire o fingiranim bolovanjima za koja teret snose ljekari koji ih otvaraju”.

”Saznajemo da se kolege hvale da će političkim i ličnim vezama opstruirati rad nadležnih inspekcijskih službi i učiniti sve kako bi svoja radna mjesta zadržali. Sve to uprkos činjenici da na Birou rada postoje oni koji bi trebalo da konkurišu i da zasnuju radni odnos. Tapija na radno mjesto kao ideja je produkt tridesetogodišnjeg zloupotrebljavanja državnih resursa u partijske i lične svrhe, kojom su pojedinci bili iznad zakona”, kazao je Guberinić “Vijestima”.

Podsjeća da se njihove kolege “vode na bolovanju zahvaljujući činjenju određenih ljekara”. Pitaju i “šta treba da se desi pa da dođe do pravovremene reakcije zdravstvene inspekcije, čija je nadležnost zloupotreba bolovanja”.

”Zbog čega je toliko teško sprovesti sljedstvene pravne korake i uputstva kod ovako očitih i drskih primjera zloupotrebe prava zaposlenih? Da li treba angažovati advokata i tužiti sve one koji zatvaraju oči u ovom i sličnim slučajevima? Kako zadržati mlade na sjeveru u opštinama koje iz dana u dan opadaju kada ih obeshrabrujemo ovakvim primjerima? Da jedni mogu sa dva stola da se posluže a drugima će ostati one mrvice iza svega. Državo, pokaži da imaš institucije i da zakon važi za svakog. Građani Crne Gore, danas je obespravljen neko koga ne znate, sjutra će to biti vaše dijete ili možda i vi. Ne žmurite i ne oklijevajte, kakvi smo danas, takvi ćemo biti dovijeka”, poručuju mladi Andrijevčani.

Iz Ministarstva zdravlja “Vijestima” nijesu odgovorili na pitanje o tome da li znaju za tvrdnje Čukića i Guberinića, poslate prvo kao incijativa inspekciji, a zatim i saopštene u medijima. Iz resora na čijem je čelu Dragoslav Šćekić, nijesu odgovorili ni da li će se baviti slučajem eventualne zolupotrebe bolovanja u andrijevačkoj HMP, te da li je pojava uočena u još nekim zdravstvenim ustanovama u državi.

Bonus video: