Šćekić: HPV vakcina prioritet s obzirom na učestalost javljanja i težinu obolijevanja od karcinoma grlića materice

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Globalna strategija predviđa uvođenje HPV vakcine u program imunizacije, sprovođenje skrining programa i kvalitetnog liječenja, kako bi se ostvarili definisani ciljevi, uključujući i obuhvat od 90 odsto u populaciji djevojčica uzrasta do 15 godina

1859 pregleda 3 komentar(a)
Šćekić, Foto: Gov.me/Saša Matić
Šćekić, Foto: Gov.me/Saša Matić

Kolektivna odgovornost preduslov je za uspješnost preventivnih programa i zaštitu zdravlja djece i cjelokupne populacije, poručeno je sa skupa na kojem je predstavljan Nacionalni plan uvođenja HPV vakcine u program imunizacije u Crnoj Gori.

Nacionalni plan se realizuje u okviru implementacije dvogodišnjeg sporazuma o saradnji Crne Gore i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) 2022-2023. godine.

Ministar zdravlja Dragoslav Šćekić kazao je da su Ministarstvo zdravlja i zdravstveni sistem prepoznali značaj uvođenja novih vakcina za koje je, sa javno-zdravstvenog aspekta, procijenjeno da su prioritet.

„A među njima je svakako i HPV vakcina, s obzirom na učestalost javljanja i težinu obolijevanja od karcinom grlića materice“, rekao je Šćekić.

On je kazao da globalna strategija za ubrzanje eliminacije te maligne bolesti, koju su potpisale države članice SZO, podrazumijeva sprovođenje skrining programa za rano otkrivanje bolesti, koji se sprovode uporedo sa vakcinacijom protiv infekcija izazvanih humanim papiloma virusima (HPV).

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, Globalna strategija predviđa uvođenje HPV vakcine u program imunizacije, sprovođenje skrining programa i kvalitetnog liječenja, kako bi se ostvarili definisani ciljevi, uključujući i obuhvat od 90 odsto u populaciji djevojčica uzrasta do 15 godina.

Navodi se da je cilj tog programa prevencija obolijevanja od karcinoma grlića materice ili otkrivanje bolesti u ranoj fazi kada je mogućnost izlječenja značajno veća.

Šćekić je naglasio da Vlada Crne Gore pristupa pitanjima zdravstvene zaštite građana sa punom posvećenošću, svjesna činjenice da je ulaganje u prevenciju bolesti ulaganje u zdravlje nacije.

On je pojasnio da početak imunizacije HPV vakcinom nije sprovedem do sada zbog epidemiološke situacije izazvane koronavirusom, ali su, kako je naveo, sada stvoreni svi preduslovi da vakcinacija započne u drugoj polovini septembra.

Prema riječima Šćekića, da bi se vakcinacija i HPV i ostalim vakcinama, predviđenim redovnom kalendarom imunizacije, sprovodila po uzoru na uspješne programe u svijetu, neophodno je da se uključe svi činioci šire društvene zajednice.

To su, kako je naveo, u prvom redu roditelji djece koja su ciljna grupa, potom zdravstveni radnici, predstavnici obrazovnog sistema, NVO sektora i naravno predstavnici medija.

„Svi smo svjedoci da se već izvjesno vrijeme, zbog agresivnog djelovanja antivakcinalnih lobija, i Crna Gora, kao i veliki broj zemalja Evrope i svijeta, suočava sa ozbiljnim izazovima kada je imunizacija u pitanju, zbog čega bilježimo značajan pad broja vakcinisane djece po obaveznom kalendaru imunizacije“, kazao je Šćekić.

On je rekao da tu prije svega misli na vakcinaciju MMR vakcinom, čiji je procenat u Crnoj Gori posljednjih nekoliko godina nizak i prijeti da djeca ponovo obolijevaju od zaraznih bolesti koje su bile gotovo iskorijenjene.

„Zato bih i ovom prilikom svim roditeljima poslao snažnu poruku da ne nasijedaju na neprovjerene i naučno neutemeljene tvrdnje i predrasude o vakcinaciji, već da budu odgovorni i što prije zaštite svoju djecu, jer na taj način doprinose očuvanju njihovog zdravlja i života, ali i zaštiti cjelokupne populacije“, istakao je Šćekić.

Ministar prosvjete Miomir Vojinović kazao je da su aktivnosti tog resora, u ovom kontekstu, usmjerene na kreiranje zdravog i bezbjednog ambijenta za djecu.

On je rekao da, pored ispunjavanja najviših zdravstvenih standarda u školama, te aktivnosti uključuju i unapređenje i implementaciju programa zdravstvenog obrazovanja u vaspitno-obrazovni proces, jačanje kapaciteta za kreiranje obrazovnih standarda koji se odnose na zdravlje i dobrobit učenika, kao i na promociju zdravstvene zaštite i zdravstvenih servisa.

„Svjedoci smo da je vakcina najmoćnije oružje, kako protiv HPV virusa o kojem danas govorimo, tako i protiv svih drugih opasnih, zaraznih bolesti, pa je kolektivna odgovornost svih nas da, u okviru svojih nadležnosti, damo svoj puni doprinos afirmaciji i promociji imunizacije i tako osiguramo zdravu budućnost našoj djeci“, istakao je Vojinović.

On je poručio da će, kao ministar prosvjete, preduzeti sve potrebne aktivnosti u cilju uspješnog sprovođenja te agende.

Dragoslav Šćekić, Mina Brajović
foto: Gov.me/Saša Matić

Šefica Kancelarije SZO u Crnoj Gori, Mina Brajović naglasila je da su raspoloživi epidemiološki podaci zabrinjavajući i da svake godine karcinom grlića materice uzrokuje 300 hiljada smrtnih slučajeva u populaciji žena.

Prema njenim riječima, u 99 odsto slučajeva HPV virus je uzrok tog oboljenja.

Brajović je pojasnila da je u zemljama niskog i srednjeg nivoa razvoja, učestalost obolijevanja od cerviklanog kancera gotovo dvostruko veća, dok je smrtnost tri puta veća u odnosu na zemlje visokog nivoa razvoja.

„Prema statistici SZO, u regionu Evrope, Crna Gora je na čelu neslavne kolone i prva je zemlja po učestalosti obolijevanja sa stopom od 26,2 i umiranja sa stopom 10,5“, navela je Brajović.

Ona je kazala da je moguće preokrenuti alarmantni trend obolijevanja i umiranja od cervikalnog kancera ukoliko se uz vakcinaciju protiv HPV virusa bude insistiralo na sprovođenju skrining programima za cerviklani kancer, kao i kvalitetnom liječenju.

Brajović je istakla da je naučno dokazano da je HPV vakcina bezbjedna i da spašava živote.

To su, kako je navela, zaključci donijeti nakon administriranja preko 270 miliona doza vakcina, dok je rizik od anafilaktičkog šoka svega 1,7 slučajeva na milion administriranih doza.

“Samo zajedno možemo učiniti da ova opaka bolest bude dio prošlosti, a djevojčicama, ćerkama i budućim majkama Crne Gore ponuditi zdravlje, bolje prospekte u sistemu formalnog obrazovanja i karijeri i budućnost kakvu zaslužuju”, zaključila je Brajović.

Direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić istakao je da se oblast imunizacija u Crnoj Gori nalazi pred velikim izazovima i da zdravstveni sistem ulaže napore da ojača Program imunizacija i da uz odabir prioriteta snage usmjeri tamo gdje je najpotrebnije.

„Kao jedan od prioriteta prepoznali smo početak realizacije Programa HPV vakcinacije, koji je planiran za drugu polovinu septembra, na čemu radimo već izvjesno vrijeme“, kazao je Galić.

Bonus video: