Gorjanc Prelević: Nijedan ministar ili direktor policije do sada nije priznao da u policiji postoje sadisti

"Nijedna država, niti policija, nijesu imuni na slučajeve torture, a u Crnoj Gori ti slučajevi su pojedinačni, nema sistemske torture", kazao je državni sekretar u MUP-u Mersudin Gredić

27393 pregleda 14 komentar(a)
Gredić, Jovanović, Gorjanc Prelević, Foto: Jelena Jovanović
Gredić, Jovanović, Gorjanc Prelević, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 12.07.2022. 11:39h

U policiji je zabilježeno 19 slučajeva iznuđivanja iskaza, a nijedan ministar ili direktor policije do sada nije priznao da u crnogorskoj policiji postoje sadisti, to je kazala direktorica NVO Akcija za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević, govoreći na otvaranju konferencije "Djelotvornost istraga zlostavljanja u Crnoj Gori".

Gorjanc Prelević je rekla da to policiju izjedanačava sa krimnalnim grupama.

"Državni službenici moraju da budu suspendovani kada se protiv njih pokrene postupak", kazala je ona, dodajući da kazne za mučenje ne smiju biti uslovne osude.

Na konferenciji će govoriti i v.d. vrhovna državna tužiteljka Maja Jovanović, načelnik Odsjeka za suzbijanje opšteg kriminaliteta u Sektoru kriminalističke policije Aleksandar Bošković, državni sekretar u ministarstvu unutrašnjih poslova Mersudin Gredić i savjetnica za ljudska prava iz Kancelarije rezidentnog koordinatora UN Anjet Lanting.

konferencija JJ
foto: Jelena Jovanović

Na drugom panelu zaključke će predstaviti pravnica NVO HRA Bojana Malović, a govoriće i rukovodilac ODT Podgorica Duško Milanović, članica Savjeta za građansku kontrolu rada policije Milena Popović Samardžić, šef pravne službe Uprave za izvršenje krivičnih sankcija i portparol UIKS-a Nebojša Janković, zamjenica Ombudsmana Mirjana Radović i načelnica Odjeljenja unutrašnje kontrole Olivera Vojinović.

Gredić: U Crnoj Gori nema sistemske torture, u pitanju su pojedinačni slučajevi

Gredić je rekao da je prilikom poslednje posjete iz Komiteta za sprečavanje mučenja (CPT) saopšteno da pozdravljaju reforme u cilju sprečavanja torture.

Kazao je i da je tada 75 odsto ispitanika kazalo da nijesu mučeni.

On se zahvalio HRA zbog izrade Izvještaja, a naglasio je da je u poslednjem periodu znatno manji broj prijava zlostavljanja i torture.

"Nijedna država, niti policija, nijesu imuni na slučajeve torture, a u Crnoj Gori ti slučajevi su pojedinačni, nema sistemske torture", kazao je on.

Dodao je da će MUP nastojati da se svi slučajevi zlostavljanja riješe i procesuiraju.

Gorjanc Prelević je kazala da nije u redu ako četvrtina kaže da je bila zlostavljanja i da se ne može govoriti da nema sistemske torture.

Aleksandar Bošković rekao je da je malo nezgodna njegova pozicija da komentariše zlostavljanje, jer se gro izvještaja odnosi na zlostavljanja u policiji, pa ulazi u rizik da bude malo neobjektivan i pristrasan.

Kazao je da je nesporno da se u periodu koji je obuhvaćen izvještajem događalo zlostavljanje, i da se oni ne mogu stavljati pod tepih, jer i policiji i državi takvi slučajevi nanose štetu.

"Rekao bih da mi kao društvo treba da se borimo protiv toga zbog nas samih, više nego zbog integracija", rekao je on, dodajući da će UP dati puni doprinos rasvjetljavanju svih slučajeva zlostavljanja, pa i onih iz ranijeg perioda.

Bošković je rekao da je uspostavljeno 7-8 mehanizama, koji sužavaju prostor za djelovanje pojedinaca koij vrše ta krivična djela - mučenje, zlostavljanje i nečovječno ponašanje.

Jovanović: Tužilaštvo će uraditi sve što je u nadležnosti

VDT Maja Jovanović je rekla da će Tužilaštvo uraditi sve što je u njihovoj nadležnosti u cilju realizacije preporuka CPT u slučajevima navoda mučenja i zlostavljanja.

Kazala je i da će u najskorije vrijeme pojedini tužioci proći obuke za postupanje u tim slučajevima.

Bonus video: