UO UCG: 1.875 mjesta za upis na master programe u 2022/23. godini

Iz UCG-a su kazali da je predlog broja studenata u skladu sa rješenjem Ministarstva prosvjete kojim je određen maksimalan broj studenata za upis

2486 pregleda 0 komentar(a)
UCG, Foto: UCG
UCG, Foto: UCG

Upravni odbor Univerziteta Crne Gore (UCG) danas je usvojio predlog Senata UCG, kojim se predviđa 1.875 mjesta za upis na master programe u studijskoj 2022/23. godini.

Predsjednica Upravnog odbora UCG Rajka Glušica saopštila je da će taj predlog biti upućen na konačno odlučivanje Vladi, s obzirom na to da je riječ o budžetskim studijama.

Iz UCG-a su kazali da je predlog broja studenata u skladu sa rješenjem Ministarstva prosvjete kojim je određen maksimalan broj studenata za upis.

Na Elektrotehničkom fakultetu predviđeno je 300 mjesta, Filološkom 225, Filozofskom i Ekonomskom po 150, Fakultetu političkih nauka 140, Građevinskom 120, Mašinskom 110, Fakultetu za turizam i hotelijerstvo 100.

Na Prirodno-matematičkom i Pomorskom fakultetu predviđeno je po 90 mjesta, Biotehničkom 85, Pravnom 80, Metalurško-tehnološkom 60, Fakultetu za sport i fizičko vaspitanje 50.

Na Muzičkoj akademiji je predviđeno 36 mjesta, Fakultetu dramskih umjetnosti 32, Medicinskom fakultetu 30, a na Fakultetu likovnih umjetnosti 27.

“Prilikom predlaganja broja studenata Senat se rukovodio predlozima organizacionih jedinica, podsticanjem dolazne i odlazne mobiilnosti, standardima kvaliteta nastave, broja nastavnog osoblja, materijalnom osnovom za realizacijom pojedinačnog studijskog programa, kao i adekvatnim odnosom broja studenata i nastavnog osoblja”, rekli su iz UCG-a.

Kako se navodi na sajtu Univerziteta, predlog je opravdan sa aspekta zapošljivosti i potražnje na tržištu rada u Crnoj Gori, kao i prostornim i kadrovskim kapacitetima.

Bonus video: