Stanovnicima Ulice Marka Miljanova u Pljevljima do kuća mogu jedino kroz bolnički krug

U lokalnoj upravi tvrde da novoformirano naselje pripada DUP-u “Centar II” i nije ucrtano u plansku dokumentaciju kao ni prilazna saobraćajnica, jer su kuće u tom dijelu grada podignute bez potrebne planske dokumentacije.

7877 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Goran Malidžan
Foto: Goran Malidžan

Vlasnici kuća u Ulici Marka Miljanova, pored Hotela “Gold” u Pljevljima do svojih kuća automobilom mogu prići jedino kroz krug Opšte bolnice, jer godinama opština ne uspijeva da izgradi prilaznu saobraćajnicu.

Otežan im je i prilaz pješke do kuće iz Ulice Marka Miljanova, sa kojom su povezani strmim i dugim stepeništima.

”Ne možemo da priđemo do svojih kuća ni da dovezemo ogrev za zimu, što nećemo proći kroz krug bolnice. Zahtijevali smo od opštine da nam riješe ovaj problem, ali do sada nam niko nije izašao u susret”, kazao je jedan od vlasnika.

U Opštini tvrde da rade na rješavanju tog problema, ali ističu da je problem izgradnje prilaznog puta složeniji nego što se čini na prvi pogled.

U lokalnoj upravi tvrde da novoformirano naselje pripada DUP-u “Centar II” i nije ucrtano u plansku dokumentaciju kao ni prilazna saobraćajnica, jer su kuće u tom dijelu grada podignute bez potrebne planske dokumentacije.

Napominju da je za izgradnju prolazne saobraćajnice potrebno da put bude predviđen u planskoj dokumentaciji čija je izrada u nadležnosti Vlade.

U Opštini kađu da postoji nekoliko varijanti za rješavanje ovog problema, ali da “one zahtijevaju rješavanje imovinsko- pravnih odnosa, eksproprijaciju zemljišta i izmještanje objekata na njima”.

”Da bi se svemu navedenom pristupilo, neophodno je u prostorno-planskom dokumentu imati definisanu trasu”, kazali su u lokalnoj upravi kojom rukovodi Rajko Kovačević.

Jedna od varijanti rješavanja podrazumijeva prilaz preko parcela koje su u vlasništvu Mešihata Islamske zajednice u Crnoj Gori, na kojima se nalazi staro muslimansko groblje, što dodatno otežava rješavanje problema.

”Mora se dobiti odobrenje i saglasnost od Islamske zajednice i opet sprovesti dalje zakonske procedure. Ova varijanta je zahtijevnija jer se radi o strmoj trasi prilaza parcelama na kojoj se nalaze pomenuti objekti”, tvrde u opštini.

I ranije je zagovarana izgradnja puta preko starog muslimanskog groblja od Lovćenske ulice ispod Internog odjeljenja pljevaljske bolnice, ali je taj predlog naišao na protivljenje Islamske zajednice i pojedinih odbornika lokalnog parlamenta, koji nisu dozvolili da se groblje skrnavi.

U Opštini ističu i da postoji opcija izgradnje prilaznog puta sa druge strane, ali i ona zahtijeva vrijeme i dobijanje potrebnih saglasnosti.

”Za izgradnju prilaza sa druge strane od Ulice Marka Miljanova iz pravca vojnog stacionara procedura je ista jer i ona podrazumjeva traženje saglasnosti od Ministarstva zdravlja i izradu plansko-projektne dokumentacije, koja bi pokazala da li je moguće uraditi prilaz navedenim objektima. Osnova za ulazak u parcelu i vršenje eksproprijacije ili dogovaranje o prenosu zemljišta jeste prostorno-planska dokumentacija i procedure koje je potrebno sprovesti jer se radi o zemljištu koje nije u vlasništvu opštine Pljevlja da bi se radovi mogli izvoditi kako bi se građanima na toj lokaciji u krajnjem obezbijedio nemsetan prolaz objektima”, kazali su u opštini Pljevlja.

Bonus video: