Tokom jeseni i zime planirati druge buster doze vakcine protiv korone

Evropski centri i agencije preporučuju četvrtu vakcinu protiv kovida-19 za osobe starosti od 60 do 79 godina

10883 pregleda 4 komentar(a)
Tokom jeseni i zime očekuje se novi talas koronavirusa: Sa jednog od vakcinalnih punktova (ilustracija), Foto: Luka Zekovic
Tokom jeseni i zime očekuje se novi talas koronavirusa: Sa jednog od vakcinalnih punktova (ilustracija), Foto: Luka Zekovic

Evropski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) i Evropska agencija za ljekove (EMA) preporučili su da se primjena druge buster doze mRNA vakcina protiv kovid-19 razmotri za osobe starosti između 60 i 79 godina, te osobe sa zdravstvenim tegobama zbog kojih se nalaze pod visokim rizikom od teškog oblika bolesti.

To je saopšteno iz Instituta za ljekove i medicinska sredstva Crne Gore (CInMED).

”U aprilu 2022. preporučeno je da se primjena četvrte doze (odnosno druge buster doze) razmotri kod osoba u dobi od 80 i više godina. Međutim, tada je takođe navedeno da bi moglo biti potrebno ponovno razmatranje primjene druge booster doze kod osoba u dobi od 60 do 79 godina, kao i osoba pod povećanim rizikom, u slučaju promjene epidemiološke situacije”, navodi se u saopštenju CInMED-a.

Ističu da, s obzirom na to da je u Evropi trenutno u toku novi talas zaraze, sa sve većim stopama osoba primljenih u bolnice i jedinice intenzivne njege, ključno je da javno-zdravstvena tijela razmotre primjenu druge buster doze kod osoba starosti između 60 i 79 godina i osoba pod povećanim rizikom.

”Navedene buster doze mogu se primiti najmanje četiri mjeseca nakon prethodne dodatne doze, sa fokusom na osobe koje su prethodnu dozu primile prije više od šest mjeseci. S obzirom na novonastale varijante virusa SARS-CoV-2, trenutno odobrene vakcine i dalje su vrlo efikasne u smanjenju broja hospitalizacija, teških oblika kovid-19 i fatalnih ishoda.

ECDC i EMA, navode iz CInMED, pozvali su nadležna javno-zdravstvena tijela širom EU da planiraju dodatne buster doze tokom jeseni i zime za osobe pod najvećim rizikom od teške bolesti, po mogućnosti kombinujući vakcinaciju protiv COVID-19 sa vakcinacijom protiv gripa.

Uzimajući u obzir situaciju u svojim zemljama, nacionalne savjetodavne grupe za imunizaciju (NITAG) u konačnom će donijeti odluke na nacionalnom nivou o tome koje grupe bi trebalo da prime drugu buster dozu.

NITAG je krajem aprila preporučio da četvrtu dozu vakcine protiv koronavirusa treba prime osobe starije od 60 godina, ali i mlađe, koje su u većem riziku od teških formi infekcije kovid-19.

Tada su u preporukama naveli da se druga buster doza preporučuje najmanje četiri mjeseca nakon treće doze kod osoba koje su primile vakcinu koja se davala u dvije doze (Fajzer, Moderna, Sinofarm, Sinovak, Astra Zeneka, Sputnjik V) ili kao treća doza kod vakcina koje su se primale u jednoj dozi (J&J vakcina).

”Kao četvrta doza (druga buster doza) vakcine preporučuju se mRNA vakcine - za osobe mlađe od 40 godina preporučuje se Fajzer, a za starije do 40 godina Moderna ili Fajzer vakcina”, piše u ranijim preporukama.

Iz CInMED-a su saopštili i da je Komitet za ljekove za humanu upotrebu (Committee for Medicinal Products for Human Use – CHMP) pri Evropskoj agenciji za ljekove (EMA) preporučio proširenje indikacije za primjenu vakcine Nuvaxovid kod adolescenata u dobi od 12 do 17 godina.

”Jednako kao i kod starijih starosnih grupa, primjenjuje se u dvije doze putem injekcije u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri nedjelje između doza. Glavno kliničko ispitivanje uključivalo je više od 2200 djece u dobi od 12 do 17 godina, te je sprovedeno u skladu sa Planom pedijatrijskog ispitivanja koji je odobrio Pedijatrijski odbor (Paediatric Committee – PDCO) pri EMA-i...CHMP smatra da koristi primjene vakcine Nuvaxovid kod adolescenata u dobi od 12 do 17 godina nadmašuju rizike primjene”, zaključuju iz CInMED-a. T. P.

Na 5.000 datih doza, tri neželjena dejstva

U Crnoj Gori je zaključno sa 2. julom primijenjeno ukupno 675.285 doza različitih vakcina protiv kovida-19, a u isto vrijeme zdravstveni radnici i pacijenti dostavili ukupno 440 prijava sumnji na neželjene događaje nakon primjene medikamenata.

”Poređenjem broja prijava sumnji na neželjene događaje nakon imunizacije sa brojem primijenjenih doza, zaključuje se da su na svakih 5.000 primijenjenih doza, dostavljene tri prijave sumnje na neželjene događaje...”, navode iz CInMED-a.

Ističu da se najveći broj do sada dostavljenih prijava, ukupno 231, se odnosi na vakcinu Sputnik V, 97 na, 56 na AstraZeneku, 55 na Fajzer i jedna na Modernu. Dodaju da su najčešće prijavljivani neželjeni događaji nakon primjene vakcina povišena temperatura, bol na mjestu primjene vakcine i malaksalost. Osim toga, prijavljivana je i glavobolja, drhtavica, kao i bolovi u mišićima i zglobovima nakon primjene vakcine.

Bonus video: