MUP: U junu povećanje od 51 odsto ukupnog prometa putnika na graničnim prelazima u odnosu na 2021.

"Pojačani intezitet međunarodnog saobraćaja nastavio se i u prvoj polovini jula da bi svoj zenit dostigao u vikendu koji je za nama, kada je u Crnu Goru ušlo 128.000 putnika"

7400 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Liberalnije kovid mjere uslovile su pojačan međunarodni saobraćaj, pa je tokom juna registrovano povećanje od 51 odsto ukupnog prometa putnika na graničnim prelazima u odnosu na 2021. godinu.

To je saopšteno iz Ministarstva unutrašnjih poslova, uz konstantaciju da se povećani promet putnika na graničnim prelazima u Crnoj Gori registruje od početka ljetnje turističke sezone.

"Pojačani intezitet međunarodnog saobraćaja nastavio se i u prvoj polovini jula da bi svoj zenit dostigao u vikendu koji je za nama, kada je u Crnu Goru ušlo 128.000 putnika", kažu iz MUP.

Dodaje se sa je tokom prethodne sedmice najveći promet putnika registrovan na graničnim prelazima sa Srbijom.

"Na GP Dobrakovo evidentirano je 108.193 putnika, odnosno povećanje prometa za 15 odsto u odnosu na prethodnu godinu, na GP Dračenovac 57.421 – povećanje od 19 odsto, na GP Ranče 36.277 - povećanje od 13 odsto. Takođe, intezivan je i međunarodni željeznički saobraćaj, pa je na ŽGP Bijelo Polje povećan promet za 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu", navodi se u saopštenju.

Kako kažu pojačan promet putnika registrovan je i na granici sa Bosnom i Hercegovinom, a posebno na GP Šćepan Polje gdje je na ulazu u Crnu Goru evidentirano 53 odsto putnika više nego u istoj sedmici prethodne godine, a zatim na GP Vraćenovići i GP Ilino brdo za 34 odsto više.

Kada je u pitanju granični prelaz Debeli brijeg sa Hrvatskom, iz MUP-a navode da je evidentirano 76.907 putnika od čega 46.509 na ulazu u Crnu Goru, odnosno 28 odsto više nego prethodne godine.

"Lučki saobraćaj takođe je u značajnom porastu inteziviranjem kruzing turizma, pa je preko Luke Kotor u Crnu Goru prethodne nedjelje ušlo 18.947 putnika. Na aerodromu Podgorica evidentiran je gotovo dva puta veći promet putnika, dok je na aerodromu Tivat zabilježen promet manji za oko 25 odsto. Zabilježen je i pojačani promet na graničnim prelazima sa Albanijom. Preko graničnog prelaza Božaj u Crnu Goru je ušlo 20.988 putnika prethodne nedjelje, odnosno 30 odsto više nego istom periodu prošle godine, a graničnog prelaza Sukobin za 19 odsto više", piše u saopštenju.

Iz MUP-a dodaju da "imajući u vidu da se u špicu turističke sezone promet putnika povećava i do deset puta, a da su kapaciteti graničnih prelaza limitirani, Sektor granične policije izvršio je logističke i tehničke pripreme u svojim organizacionim jedinicama, kako bi se ubrzao promet putnika i smanjila zadržavanja na graničnim prelazima".

Bonus video: