Kapetanovo jezero napadnuto divljom gradnjom: Običajno pravo jače od zakona i inspekcije

Rovčani gnjevni na one koji dolaze sa strane i “kojima taj prostor ne pripada”

37978 pregleda 51 komentar(a)
Kuće se grade i na samoj obali, Foto: Privatna arhiva
Kuće se grade i na samoj obali, Foto: Privatna arhiva

Temelji za hram posvećen knezu Lazaru, na katastarskoj parceli broj 2125 KO Velje Duboko i Liješnje, u blizini Kapetanovog jezera, izgrađeni su na državnom zemljištu, a da prethodno nije podnesena prijava građenja objekta i dokumentacija uz prijavu građenja propisana članom 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata.

To su “Vijestima” saopštili iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma (MEPPU) i tvrde da je “urbanističko-građevinski inspektor preduzeo potrebne mjere i radnje, iz čega proizlazi da je ispitni postupak u toj upravnoj stvari i dalje u toku”.

Da se temelji hrama nalaza na državnom Vlasništvu potvrdili su i u Mitropoliji crnogorsko-primorskoj (MCP), čime je nastavljena gradnja na jezeru gdje je više od 80 odsto objekata na toj lokaciji, podignuto bez potrebnih dozvola i procedura.

”Izvršenim uvidom u službenu evidenciju ovog Ministarstva utvrđeno je da Direktoratu za inspekcijske poslove i licenciranje za vjerski objekat na obali Kapetanovog jezera, na katastarskoj parceli broj 2125 KO Velje Duboko i Liješnje, u opštini Kolašin, nije podnesena prijava građenja objekta i dokumentacija uz prijavu građenja, propisana članom 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata. S tim u vezi, urbanističko-građevinski inspektor preduzeo je potrebne mjere i radnje, iz čega proizlazi da je ispitni postupak u ovoj upravnoj stvari i dalje u toku”, rekli su u MEPU.

Temelji na državnom zemljištu
Temelji na državnom zemljištufoto: Privatna arhiva

Protojerej Igor Balaban iz Sekreterijata Mitropolije, međutim, za “Vijesti” objašnjava da je “na zahtjev mještana pokrenuta procedura za otkup tog zemljišta”.

”Prostor na kojem su postavljeni temelji hrama jeste u državnom vlasništvu, ali po svojoj suštini predstavlja komun. On je, po običajnom pravu, zajedničko dobro onih koji su vijekovima izdizali pored jezera u ljetnjim mjesecima, konkretno, jednog dijela Rovčana. Na molbu upravo tih građana Crne Gore, koji i do danas provode po više mjeseci godišnje i u kontinuitetu su prisutni na Kapetanovom jezeru, mitropolit je 14. jula ove godine blagoslovio temelje hrama na mjestu na kojem su se, po njihovim riječima, vijekovima okupljali i saborovali”, kaže Balaban.

On smatra da je “problematizovanje samo gradnje hrama od manjeg dijela javnosti, nastavljanje negativne kampanje prema Mitropoliji”.

Balaban podsjeća da je u okolini jezera izgrađeno na desetine objekata, a neki od njih su, tvrdi, u neposrednoj blizini budućeg hrama. Problematizovanje gradnje tog vjerskog objekta, u takvim okolnostima, ističe protojerej Balaban, “predstavlja nepravičan pristup i neobjektivno sagledavanje okolnosti, usmjereno na nastavak negativne kampanje prema Mitropoliji”.

Na prostoru oko Kapetanovog jezera godinama se, prema izjavama mještana, al ii sudeći prema onome što su “Vijestima” kazali na nekim zvaničnim adresama, decenijama gradi prema običajnom, a ne prema aktuelnim zakonima Crne Gore. Gnjev vlasnika kuća za odmor i koliba u tom djelu kolašinske opštine, nedavno je izazvala gradnja kuće za odmor, čijem vlasniku, kako objašnjavaju, “prema običajnom pravu ne pripada ta lokacija”. Zbog toga su i pozvali građevinsku inspekciju.

”Trenutno se gradi na na veljedubočkom katunu Kapetanovo jezero, mjestu zvanom Priljepe. Vlasnik tog objekta ima svoj katun, a ipak gradi na tuđem. Objektom zaprečuje takozvani projav za stoku i ispašu, koja vjekovima pripada stočarima i poljoprivrednicima sela Veljeg Dubokog. Ispekcija je došla po našem pozivu, no je on, uprkos zabrani inspekcije i mirnom protest mještana, užurbano i drsko nastavio radove, kršeći i ignorišući zakonske mjere, a istovremeno provocirajući strpljenje nas mještana koji branimo samo ono što je oduvijek naše pravo”, rekli su neki od mještana “Vijestima”.

Kapetanovo jezero
Kapetanovo jezerofoto: Privatna arhiva

Urgenciju sličnog sadržaja poslali su i nadležnoj inspekciji, tražeći da se donese rješenje kojim se nalaže uklanjanje objekta kojeg gradi njihov komšija. Time bi se, tvrde, “osim što bi se spriječilo nepoštovanje zakona i funkcije državnih institucija, izbjegle i preduprijedile prijeteće i moguće incidentne neželjene posljedice, a istovremeno stalo na put daljoj divljoj gradnji i uzurpaciji”.

Tvrde i da je, u cilju suzbijanja građenja objekata bez podnesene prijave građenja i dokumentacije propisane članom 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, to jest bespravnih objekata, urbanističko-građevinska inspekcija preduzela potrebne mjere tako što je povećano vršenje inspekcijskog nadzora na toj lokaciji.

U razgovoru sa mještanima toga kraja, koji su u više navrata isticali problem divlje gradnje oko Kapetanovog jezera, predsjednik SO Kolašin Milan Đukić je rekao da taj prostor treba da bude zaštićeno područje. On smatra da postoji odgovornost i Opštine Nikšić i Ministarstva kada je riječ o tom višedecenijskom problemu.

Ministarstvo ne bi o tome šta su inspektori preduzeli

Iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma “Vijestima” nijesu konkretno odgovorili u kojoj mjeri je divlja gradnja uznapredovala na prostoru oko Kapetanovog jezera. Nijesu kazali ni šta su inspektori, prilikom nadzora, konstatovali.

”Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva, postupajući po službenoj dužnosti, obavila je inspekcijski nadzor na predmetnoj lokaciji. Urbanističko-građevinski inspektor je, nakon što je zapisnički konstatovao utvrđeno činjenično stanje povodom izvedenih radova i zatečenog stanja, preduzeo dalje upravne mjere i radnje u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, a u okviru svojih nadležnosti”, piše u odgovorima iz Ministarstva.

Bonus video: