Priča o pješivačkim herojima ne smije biti zaboravljena

Mjesno Udruženje boraca i antifašista položilo cvijeće i očistilo prostor oko spomenika

4271 pregleda 5 komentar(a)
Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića
Foto: UBNOR i antifašisti Nikšića

Mjesno Udruženje boraca narodnooslobodilačkog rata (UBNOR) i antifašista Pješivaca, svake godine povodom Trinaestojulskog ustanka obilazi spomen obilježija na teritoriji svoje mjesne zajednice.

Tako je bilo i ovog jula – položili su cvijeće, očistili prostor oko njih i evocirali uspomene na junake iz toga kraja koji su poginuli tokom Drugog svjetskog rata, kao i na borbe vođene na teritoriji pomenute mjesne zajednice.

„Sva ova spomen obilježija podsjećaju i opominju koliku je žrtvu podnio narod ovog kraja u borbi protiv fašizma i koliku je cijenu morao da plati za svoju slobodu. Ova spomen-obilježja pričaju priču o pješivačkim herojima koji se nikad ne smiju zaboraviti“, stoji u saopštenju UBNOR-a i antifašista Nikšića.

Podsjetili su na neke od događaja iz perioda 1941–1945, kao i na borce koji su poginuli tokom rata, među kojima su i Radomir i Nikola Magovčević, prvi poginuli borci iz nikšićkog sreza u Trinaestojulskom ustanku.

„Zato budimo ujedinjeni oko ideje antifašizma, ideje koju baštini napredno čovječanstvo. Tim činom ćemo na najbolji način cijeniti i poštovati i ove žrtve čija spomen-obilježjima obilazimo i čuvamo od zaborava, kao i one brojne širom Crne Gore koji su posvećeni onima koji su se borili i izborili za današnju slobodnu i nezavisnu Crnu Goru“, poručili su iz UBNOR-a.

Bonus video: