Šćepanović: Crna Gora izvanredan primjer u primjeni pametne specijalizacije

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja je saopštila da su u sastavu Savjeta, koji ima 19 članova, pored nadležnih ministara i savjetnika predsjednika Vlade, i predstavnici akademskog i privrednog sektora, kao i predstavnik Zajednice opština Crne Gore, imajući u vidu posebno važan segment saradnje sa lokalnim samoupravama

14035 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja
Foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Evropska komisija je prepoznala Crnu Goru kao izvanredan primjer u primjeni pametne specijalizacije i model po kojem se usmjeravaju ostale države u primjeni te važne evropske politike razvoja zemlje, saopštila je ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović.

Šćepanović je na prvoj sjednici Savjeta za inovacije i pametnu specijalizaciju u novom sazivu, čiji je ona predsjednik, kazala da joj je zadovoljstvo što je preuzela ulogu predsjedavajuće tim važnim Vladinim tijelom.

Ona je podsjetila da Savjet koordinira inovacionim procesom u zemlji i usmjerava Vladu u pravcu razvoja ekonomije i društva zasnovanog na znanju i inovacijama.

Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju, u skladu sa Zakonom o inovacionoj djelatnosti, upravlja inovacionom djelatnošću kroz ostvarivanje saradnje organa državne uprave, jedinica lokalne samouprave, privrede i drugih subjekata.

Šćepanović je kazala da očekuje da će nova Nacionalna struktura za implementaciju Strategije pametne specijalizacije Crne Gore, do 2024. godine, unaprijediti sprovođenje instrumenata politike, kao i definisanje uloge među institucijama, i na kraju samu koordinaciju rada svih aktera u S3 ekosistemu.

foto: Ministarstvo nauke i tehnološkog razvoja

Ona je saopštila da su u sastavu Savjeta, koji ima 19 članova, pored nadležnih ministara i savjetnika predsjednika Vlade, i predstavnici akademskog i privrednog sektora, kao i predstavnik Zajednice opština Crne Gore, imajući u vidu posebno važan segment saradnje sa lokalnim samoupravama.

Na sjednici je usvojen Poslovnik o radu Savjeta, Plan rada za period od jula do decembra ove godine i Informacija o realizaciji aktivnosti u oblasti inovacija i pametne specijalizacije.

Savjet je usvojio predlog da se za sekretarku Savjeta imenuje Marija Ražnatović, koju je angažovao Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) na poslovima podrške radu tog tijela, na osnovu memoranduma o razumijevanju između Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja i UNDP-a, koji je potpisan 30. juna.

Poslove Nacionalne S3 koordinatorke nastaviće da obavlja Marijeta Barjaktarović Lanzardi iz Ministarstva nauke i tehnološkog razvoja.

Savjet se upoznao sa aktuelnom inicijativom Pametni gradovi koju je predstavio član tog tijela i predstavnik Zajednice opština, Džemal Lekić, i statusom projekta ICT klastera, koji je predstavio izvršni direktor ICT Cortexa, Tarik Zaimović.

Savjet je upoznat i sa novim S3 vebsajtom koji je posvećen Strategiji pametne specijalizacije, www.s3.me koji sadrži sve relevantne informacije i predstavlja online platformu za razmjenu informacija i promociju aktivnosti različitih aktera u sistemu inovacija.

Bonus video: