Potrošači u više sela u Kučima bili su bez vode: Česme suve zbog kvara i zalivanja

Prekomjerna potrošnja zabilježena u selima Medun, Sjenice, Dučići i Liješta

7492 pregleda 9 komentar(a)
Vodovod: Voda za piće da se ne koristi u svrhu zalivanja, Foto: Pixabay.com
Vodovod: Voda za piće da se ne koristi u svrhu zalivanja, Foto: Pixabay.com

Usljed kvara na dijelu mreže i prekomjerne potrošnje potrošači u više sela u Kučima, nadomak Podgorice, tokom vikenda bili su više sati bez vode.

To su “Vijestima” odgovorili iz podgoričkog preduzeća Vodovod i kanalizacije odgovarajući na pritužbe mještana zbog prekida u snabdijevanju vodom.

Kako su rekli, uredno snabdijevanje trebalo je da bude uspostavljeno juče poslijepodne.

”Tokom proteklog vikenda dežurnoj službi DOO Vodovoda i kanalizacije prijavljen je prekid vodosnabdijevanja u pojedinim kučkim selima. Nakon prijave problema od strane potrošača, ekipa je izašla na teren kako bi izvršili kontrolu terena i ustanovili uzrok nestanka vode. Lociran je kvar na prepumpnim stanicama sistema za vodosnabdijevanje Kuča. Za otklanjanje kvara je bilo potrebno dva dana”, kazali su redakciji iz tog preduzeća.

Kako su dodali, nakon popravke kvara na prepumpnim stanicama, potrebno je da se kompletan sistem ponovo napuni vodom kako bi se uspostavilo uredno vodosnabdijevanje.

”Što očekujemo da će biti u kasnijim popodnevnim časovima”, rekli su juče redakciji.

Kako su kazali, kontrolom na terenu uređajem za mjerenje protoka, utvrđena je i prekomjerna potrošnja vode na području sela Medun, Sjenice, Dučići i Liješta.

”DOO ‘Vodovod i kanalizacija’ će obaviti razgovor sa predstavnicima mjesne zajednice u cilju upućivanja apela mještanima za racionalizacijom i načinom potrošnje, odnosno da vodu za piće ne koriste u svrhu zalivanja i navodnjavanja poljoprivrednih površina, već za sanitrne svrhe. Ukoliko i u narednom periodu potrošanja bude prekomjerna, moguće su restrikcije vode koje se prvenstveno odnose na sela Dučići i Liješta, odnosno Medun i Sjenica kao dio sistema vodosnabdijevanja Kuča”, rekli su iz podgoričkog Vodovoda.

Tvrde i da to preduzeće stalno sprovodi aktivnosti na reevidenciji potrošača i kontroli terena u cilju utvrđivanja nelegalnih priključaka, kako na ovom području tako i u ostalim djelovima grada.

”U pojedinim selima u Kučima mještani su vršili manipulacije na mreži, odnosno ventilima, što je imalo za posljedicu da pojedina sela ostanu bez vode. Kako ne bi došlo do sličnih radnji, naše društvo je obezbijedilo pojedine šahtove, u cilju onemogućavanja radnji koje dovode do ovakvih problema”, rekli su iz Vodovoda.

Bonus video: