Rahoj: Proglašenje nezavisnosti Katalonije neće imati efekta

Rahoj je dodao da bi mogao da primijeni ustav kako bi suspendovao autonomiju Katalonije ukoliko ona proglasi nezavisnost od Španije
0 komentar(a)
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Marijano Rahoj, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.10.2017. 09:17h

Španska centralna vlada postaraće se za to da bilo kakvo jednostrano proglašenje nezavisnosti Katalonije "nema nikakvog efekta", izjavio je danas španski premijer Marijano Rahoj.

"Vlada će obezbijediti da bilo kakva objava nezavisnosti nikuda ne vodi", rekao je Rahoj za El Pais u prvom intervjuu za neki list od kada je u Kataloniji održan zabranjeni referendum o nezavisnosti te španske pokrajine, 1. oktobra, navodi AFP.

Rahoj je isključio posredovanje kao način za rješavanje krize u Španiji, na koje je pozvala Katalonija poslije referenduma, dodaje Rojters.

On je, takođe, isključio raspisivanje vanrednih izbora zbog krize koja potresa Španiju nakon referenduma.

Rahoj je dodao da bi mogao da primijeni ustav kako bi suspendovao autonomiju Katalonije ukoliko ona proglasi nezavisnost od Španije.

On je dodao da će zadržati dodatne snage nacionalne policije u Kataloniji dok se situacija ne vrati u normalu.

Katalonski lider Karles Pudždemon je do utorka odložio pojavljivanje pred katalonskim parlamentom, a neki lideri tog španskog regiona su pozvali na to da se tada proglasi nezavisnost.

Katalonija je 1. oktobra održala referendum o nezavisnosti, na koji je izašlo nešto više od polovine registrovanih birača. Prema rezultatima koje je saopštila katalonska vlada, nešto više od 90 odsto glasača je zaokružilo opciju "da".

Centralna vlada u Madridu već nedjeljama se bori protiv referenduma, za koji kaže da je nesutavan, a Ustavni sud Španije suspendovao je referendum.

Bonus video: