Njegoševom ponovo od početka septembra

Iz Glavnog grada kažu da završetak radova kasni i zbog otežane nabavke materijala za ugradnju

19518 pregleda 10 komentar(a)
Radovi već trebalo da budu završeni: Njegoševa ulica u Podgorici, Foto: TV Vijesti
Radovi već trebalo da budu završeni: Njegoševa ulica u Podgorici, Foto: TV Vijesti

Radovi u Njegoševoj ulici u centru Podgorice trebalo bi da budu završeni krajem avgusta ili početkom septembra, a zbog kašnjenja, kao vid naknade za eventualne gubitke u poslovanju, ugostitelji u tom dijelu grada do kraja sljedećeg mjeseca neće plaćati komunalnu taksu za postavljanje bašte.

To su “Vijestima” kazali iz Službe za izgradnju i nadzor Glavnog grada, u odgovorima na pritužbe dijela onih čiji posao, kako su kazali, trpi zbog prolongiranja završetka radova na rekonstrukciji Njegoševe.

”Ugovoreni rok za izgradnju Njegoševe ulice je određen na osnovu projektne dokumentacije, u trajanju od šest mjeseci od uvođenja izvođača u posao. Radovi su otpočeli sredinom januara, na dijelu trase od Bulevara Ivana Crnojevića do Hercegovačke ulice. Na zahtjev privrednika iz ove ulice da se omogući rad njihovih lokala uporedo sa izvođenjem radova, izvođaču radova je naloženo da radove izvodi u dvije faze, prvu - od Bulevara Ivana Crnojevića do Hercegovačke ulice i drugu - od Hercegovačke do Bokeške ulice. Ovakav način rada, uz činjenicu da su prilikom izvođenja radova pronađene instalacije koje nisu bile evidentirane u katastrima javnih preduzeća, a čije je usklađivanje sa projektovanim instalacijama iziskivalo inovirana tehnička (projektna) rješenja i dodatne radove, uslovilo je i samo prolongiranje radova”, pojasnili su iz Glavnog grada.

Dodatno, kako su dodali, globalna situacija na tržištu otežala je nabavku materijala predviđenog za ugradnju.

Kako su rekli, u toku su radovi na cijeloj dužini saobraćajnice.

”Na dijelu trase od Bulevara Ivana Crnojevića do Hercegovačke ulice, u toku su radovi na postavljanju kamenih ploča na trotoarima i radovi na instalacijama. Na dijelu trase od Hercegovačke do Bokeške ulice, u toku su radovi na hidrotehničkim i elektroinstalacijama. Radovi bi trebalo da budu završeni krajem avgusta, eventualno početkom septembra”, rekli su “Vijestima”.

Na pitanje da li će i kako eventualne gubitke zbog kašnjenja nadoknaditi zakupcima i vlasnicima poslovnih prostora, podsjetili su na Odluku o umanjenju lokalnih komunalnih taksi i naknada kojom se ugostitelji do kraja avgusta oslobađaju plaćanja takse za postavljanje bašte.

Kazali su i da su dinamika izvođenja radova i organizacija gradilišta usvojeni u skladu sa zahtjevima vlasnika da uporedo sa radovima na rekonstukciji saobraćajnice obavljaju djelatnosti i da su pojedini rekonstrukciju ulice iskoristili da uporedo izvedu radove i na svojim objektima.

Radovi na rekonstrukciji Njegoševe ulice vrijedni su oko 846.000 eura.

Bonus video: