Sindikat medija: Nedopustive prijetnje Abazovića

"Sloboda medija kojoj svi težimo podrazumijeva i različite uređivačke politike, a javni zvaničnici bi trebalo da imaju veći stepen tolerancije na kritiku i da se suzdrže od bilo kakvih pritisaka i nesmotrenih izjava"

18158 pregleda 39 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 28.07.2022. 15:34h

Sindikat medija Crne Gore osudio je današnju izjavu premijera Dritana Abazovića u kojoj prijeti gašenjem Gradske televizije.

Abazović je u neformalnom razgovoru sa novinarkom rekao da, na isti način kao što je blokiran Sputnjik, može biti blokirana i ta televizija.

"Ovakve prijetnje su nedopustive u bilo kom kontekstu, formalnom ili neformalnom razgovoru, a naročito ne sa nivoa najviših državnih zvaničnika. Ovo je jasan pokazatelj da crnogorskim zvaničnicima i dalje nedostaje senzibilitet za slobodu medija. Sloboda medija kojoj svi težimo podrazumijeva i različite uređivačke politike, a javni zvaničnici bi trebalo da imaju veći stepen tolerancije na kritiku i da se suzdrže od bilo kakvih pritisaka i nesmotrenih izjava. Ukoliko smatraju da su im povrijedjena neka prava izvještavanjem medija, imaju mogućnost da pravdu potraže na sudu", navodi se u saopštenju Sindikata medija.

Pozvali su kolege da budu solidarne, "jer su nažalost prijetnjama i napadima izložene gotovo sve redakcije crnogorskih medija, bez obzira na uređivačku politiku".

CGO: Abazović ne smije da prijeti gašenjem medija ni u šali

Premijer Dritan Abazović ne smije da prijeti gašenjem medija ni u šali, ocijenili su iz Centra za građansko obrazovanje.

Oni su reagovali na izjavu Abazovića upućenu novinarki Gradske televizije, da ako su blokirali Sputnjik, "nije ni Gradska daleko od toga".

Iz CGO-a su postupak predsjednika Vlade prema novinarki ocijenili kao "nedopustiv".

"Brine i odsustvo solidarnosti dijela novinara kojima je ova izjava smiješna, jer prijetnje nisu smiješne", saopštili su oni.

Bošković: Ovakav pristup dovoljno govori o posvećenosti evropskoj integraciji

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Bošković osudio je, kako kaže, pokušaj urušavanja slobode "nezavisnih i profesionalnih medija koje dolazi od strane jednog od najviših drzavnih funkcionera".

"Ovakav pristup prema kritički nastrojenim medijima dovoljno govori o posvećenosti evropskoj integraciji naše zemlje", poručio je on.

Vuković: Abazović da se izvini i prestane da prijeti medijima

Reagovala je i poslanica DPS-a Aleksandra Vuković koja je kazala da zahtijevaju od Abazovića da se izvini Gradskoj i prestane da prijeti medijima i time opstruira evropski put Crne Gore.

"Kad bi bilo na meni da odlučim treba li imati vladu bez novina ili novine bez vlade, bez oklijevanja bih izabrao ovo drugo”, davnašnje su riječi Tomasa Džefersona", napisala je ona na svom Tviter nalogu.

Nišić: “Evropski” premijer prijeti gašenjem medija

Direktorica Socijaldemokrata Crne Gore, Irma Nišić saopštila je da je javnost "ostala zatečena današnjim prijetnjama “evropskog” premijera u pokušaju upućenim Gradskoj televiziji".

"On se, nezadovoljan uređivačkom politikom ovog medija koji je prilično kritičan prema njemu i njegovoj Vladi, najavio da će, “kao što su ugasili Sputnjik”, tako ugasiti i Gradsku. Time je ovaj “demokrata” zaista pokazao sebi svojstven demokratski kapacitet. S druge strane, mediji koji svakodnevno objavljuju neofašističke sadržaje i ljudima crtaju mete, premijeru ne smetaju. Podsjetićemo da je Abazović ne tako davno portale koji kritikuju njegovu Vladu i partiju nazvao “botovskim”, a kao potpredsjednik 42. Vlade je i nekima od njih prijetio gašenjem", navela je Nišić.

Dodala je da stav koji Abazović pokazuje prema kritički nastrojenim medijima "je odraz Vaše kulture i Vašeg nedostatka demokratskog kapaciteta".

"Što se Crne Gore tiče, s obzirom da još uvijek nijesmo dostigli taj stepen “ruske demokratije” koji biste željeli, gasiti ih nećete. Nijedan. Nego polako pakujte stvari, jer će Vam za relativno kratko vrijeme pristup zgradi Vlade u Karađorđevoj biti samo lijepo sjećanje bez vjerovatnoće da će se opet dogoditi", zaključila je Nišić.

Bonus video: