Zavirite u mediteransku oazu mira

Pogledajte - kako izgleda ekskluzivni turistički kompleks koji je uradio renomirani španski projektant, dobitnik RIBA nagrade za izuzetan doprinos arhitekturi, g-din Carlos Ferrater sa svojim OAB studiom

36590 pregleda 0 komentar(a)
Foto: KDP Promotion and Investments Limited
Foto: KDP Promotion and Investments Limited

Projektanti prestižne španske kuće OAB čiji je predvodnik višestruko nagrađivani arhitekta Karlos Ferater, osmislili su spektakularan plan mediteranske oaze mira i luksuza na Budvanskoj rivijeri.

Dva hotela sa pet zvjezdica, od kojih će jedan imati 249 ključeva, a drugi 173, te šest vila, daće novu vrijednost crnogorskoj obali i nove šanse za razvoj elitnog turizma. Planirana izgradnja luksuznih sadržaja obavezuje na najveće standarde razvoja i kvaliteta turističke ponude.

Ovim će paštrovački kraj, ali i cijela Crna Gora, postati omiljena destinacija brojnim inostranim gostima željnih prirodnih ljepota ali i luksuza. Investitor KDP Promotion and Investments Limited će dovođenjem renomiranih svjetski poznatih hotelskih operatera, koji će obavljati dugoročno upravljanje objektima, obezbijediti i promociju cijele destinacije preko svojih snažnih globalnih PR i marketing kanala.

Skočiđevojka
foto: KDP Promotion and Investments Limited

Kako se svijet u post kovid fazi mijenja, tako se mijenjaju i trendovi razvoja hotela, integracija hotela u prirodni ambijent, preko pažljivog horizontalnog i vertikalnog ozelenjavanja (ozelenjavanje fasada) sa autohtonim vrstama biljaka, uz poštovanje standarda i mediteranskog ambijenta.

Vodeći računa o uklapanju objekata u prirodnu cjelinu, hoteli su urađeni kaskadno, te je za urbanističku parcelu UP1 smanjena bruto kvadratura objekta za 20,103m2 u odnosu na izdate urbanističko-tehničke uslove.

Skočiđevojka
foto: KDP Promotion and Investments Limited

Investitor je vodio računa da Hoteli budu projektovani po najvećim standardima tehničke opremljenosti, u skladu sa održivošću projekata, te je na primjer, vođeno računa o uvođenju tehnologije koja podrazumijeva recikliranje prečišćenih otpadnih voda ili u slučaju zbrinjavanja čvrstog otpada u sistemu u kojem se vrši razdvajanje otpada po vrsti (staklo, papir, plastika i sl).

Planirana ukupna investicija za oba hotela je preko 200 miliona eura.

Benefiti za užu i širu zajednicu:

  • Ukupno planirani broj zaposlenih radnika je 553, od čega će 340 biti stalno zaposlenih i 213 sezonskih radnika;
  • Desetogodišnje poslovne projekcije ukazuju na izvajanja od preko 1 mil eura na poreze i doprinose za zaposlene (sa prosječnom neto platom od cca 1000 eur), te preko 42 mil eura na ostale poreze I doprinose;

  • Unapređivanje javne infrastrukture za lokaciju Skočiđevojka – Investitor je podnio inicijativu za doniranje projektne dokumentacije za planiranu javnu infrastrukturu – kruzni tok, pristupni putevi i SKD mreža saobraćajnica. Ta infrastruktura sadrži u sebi i cjelokupnu komunalnu infrastrukturu (elektro instalacija jake i slabe struje, vodovod, atmosferska i fekalna kanalizacija); Investitor ima zelju I da izvede cjelokupnu planiranu infrastrukturu uz standardne ugovorne obaveze sa opstinom. Ukupna vrijednost donirane projektne dokumentacije je 47,000 eura.

  • Investitor je imao namjeru da trajno riješi problem fekalne kanalizacije Skočiđevojke/Reževići, preko izgradnje najmodernijeg postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, koji bi bio dio javne infrastrukture, te priključenjem stanovnika MZ Reževići preko mreže fekalne kanalizacije na taj javni bio-prečišćivač. Ovom investicijom bi se riješio dugogodišnji problem MZ Reževići koja nije priključena na javnu kanalizacionu mrežu. Investitor je svojevremeno podnio inicijativu da u tu svrhu donira opštini projektnu dokumentaciju, te da izvede objekat i postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda kao i vezanu infrastrukturu uz standardne ugovorne obaveze sa Opštinom. Ukoliko se stvore uslovi da se i postrojenje za prečišćivanje otpadnih voda realizuje kao dio javne infrastrukture, Investitor je spreman da ustupi dio svoje lokacije za izgradnju postrojenja, te da isti realizuje po važećim opštinskim procedurama. Ukupna vrijednost donirane projektne dokumentacije bi bila preko 42,000 eur, dok ukupno procijenjeni troškovi izgradnje javnog postrojenja za tretman otpadnih voda su preko 3,3 mil eura bez PDV-a.

  • S obzirom na to da se na imovini Investitora nalazi dio javnog vodovoda, Investitor je takođe uradio kao donaciju projekte izmještanja javnog vodovoda, a opet prateci najsavremenije standarde u oblasti. Zatečeni dio vodovodnih cijevi koje prolaze kroz parcelu Investitora UP2 su stare cijevi uradjene od azbest-cementa, a to je material koji se više ne upotrebljava u građevinarstvu usled prisustva kancerogenih čestica. Te će cijevi u trasi izmještanja biti zamijenjene sa polietilenskim cijevima visoke čvrstoće i odgovarajućeg pritiska, a koje su sa visokom elasticnošću, te se i preporučuju za ugradnju u sličnim slučajevima.