Novakovć Đurović: Otpočeli smo sa temeljnim promjenama u prostornom planiranju i izgradnji objekata

"Predstoji nam period uspostavljanja sistemske legislative u toj oblasti, s obzirom na to da je to jedan od ključnih zahtjeva iz Poglavlja 27"

3347 pregleda 12 komentar(a)
Rajzing Rajnke i Novaković Đurović, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma
Rajzing Rajnke i Novaković Đurović, Foto: Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma

Otpočeli smo sa temeljnim promjenama u oblasti prostornog planiranja i izgradnji objekata, saopštile je ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, Ana Novaković Đurović.

Ona se kako je saopšteno iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma sastala sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Džudi Rajzing Rajnke.

U saopštenju se dodaje da je Novaković Đurović "podsjetila na odličnu bilateralnu saradnju koja je prošle nedjelje upotpunjena i potpisivanjem memoranduma sa Američkom privrednom komorom u Crnoj Gori".

Navodi se da je "ministarka zahvalila ambasadorki Rajnke na pomoći i podršci USAID-a na unapređenju stanja u oblasti upravljanja otpadom i otpadnim vodama".

"Predstoji nam period uspostavljanja sistemske legislative u toj oblasti, s obzirom na to da je to jedan od ključnih zahtjeva iz Poglavlja 27. Posebno bih željela da naglasim da smo otpočeli sa temeljnim promjenama u oblasti prostornog planiranja i izgradnji objekata. Pripremamo novo zakonsko rješenje i očekujem, u duhu dosadašnje odlične saradnje, stručnu pomoć i podršku u dijelu digitalizacije prostornih planova, uzimajući u obzir dobru praksu američke administracije", poručila je Novaković Đurović.

U saopštenju piše da se Rajnke saglasila da je budućnost u digitalizaciji i pravilnom i pravednom planiranju prostora, i da su SAD, kao i do sada, spremne da pruže i ekspertsku i tehničku podršku Crnoj Gori u toj oblasti.

"Na sastanku je razgovarano o značaju potencijalnih američkih investicija u Crnoj Gori u oblasti obnovljivih izvora energije. Ambasadorka Rajnke se osvrnula na bogato iskustvo američke administracije u dijelu upravljanja nacionalnim parkovima, te ukazala na mogućnost razmjene iskustva i ostvarivanja partnerstva. Ministarka je ambasadorki predstavila predlog upravljačkog modela za Park prirode "Ulcinjska solana" koji je usvojila radna grupa, što je ambasadorka pozdravila, navodeći da je, osim zaštite, veoma značajno ekonomski valorizovati Solanu. Takođe, razmijenjena su mišljenja o TE Pljevlja, kao i o sveukupnoj energetskoj krizi", poručili su iz Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

Bonus video: